stoofpeertjes

Stoofpeertjes gedrenkt in nostalgie

In moeilijke tijden grijpen mensen graag terug naar de geborgenheid van het verleden. Nostalgisch eten is volgens het Amerikaanse onlineplatform nutritionaloutlook.com een trend, zo las ik in een onlangs gepubliceerd artikel.

Nu we in het buitenland geen eetinspiratie kunnen opdoen, grijpen we terug naar oma’s griesmeelpudding, naar papa’s peperkoek en naar mama’s stoofschotels. Op het moment dat de geur van kaneel en vanille zich door het huis verspreidt, zouden we ons minder gestrest voelen.

Ik denk graag terug aan alle culinaire verlokkingen uit het Hengelo van mijn jeugd. Begin jaren zeventig deed een nieuw fenomeen zijn intrede, de rijdende supermarkt. Chauffeur Harry reed een paar keer per week door onze straat. Zijn komst was een hoogtepunt voor alle buurvrouwen die zich kapot verveelden in onze keurige nieuwbouwwijk. Knappe Harry grossierde in kant-en-klaar en was trouwens ook een stressfactor van jewelste.

Op een dag was hij weg. De komst van een enorme buurtsupermarkt had zijn roem tenietgedaan. Het aanbod in gemaksvoedsel was er overweldigend, meer dan Harry’s bus kon bergen. Terwijl mijn buurmeisjes Saroma-pudding met vanillesmaak kregen, zette mijn moeder stoofpeertjes op tafel. ‘Wij eten beter’, zei ze trots. Dit recept is een variatie op haar bitterzoete stoofpeertjes die ik toen niet kon waarderen, maar nu wel.

Ingrediënten voor nostalgische stoofpeertjes, dessert of bijgerecht voor 6 personen

375 ml rode wijn

250 ml port

flinke scheut Aperol of sinaasappellikeur

1 eetl. suiker (afgestreken)

de inhoud van 4 kardemompeulen

1 kaneelstokje

sliertjes van ½ biologische sinaasappelschil

6 stoofpeertjes (gieser wildeman), geschild

2 volle theel. aardappelzetmeel en wat water

ter garnering: vanille-ijs en wat ontdooid diepvriesfruit (rode bessen en bosvruchten)

Pak een stevige stoofpan. Giet de wijn, de port en de Aperol of de sinaasappellikeur erin. Voeg de suiker en de kardemom toe en roer goed. Doe het kaneelstokje en de sinaasappelsliertjes erbij en zet de geschilde stoofpeertjes, met steeltjes, in de pan.

Zet op het vuur, laat koken en zet de pan dan op een laag pitje. Stoof de peertjes in een uurtje of 4 mooi rood. Keer ze af en toe. Haal ze uit de pan en houd warm in een ander pannetje met wat vocht. 

Verwijder het kaneelstokje en kook het stoofvocht in. Bind het met wat in water losgeklopt aardappelzetmeel. Roer goed door, laat nog even koken en slinger vervolgens, vlak voor het opdienen, de stoofpeertjes erdoorheen.

Pak dan een bord, schep wat vanille-ijs erop, garneer met het fruit en zet het peertje in het midden. Giet er wat warme saus overheen. Gaan ze niet allemaal op? Koud zijn ze ook lekker.

Wil je meer perenrecepten uitproberen? Een peertje in de soep is ook niet te versmaden.

Geen reactie's

Geef een reactie