Marie Louise

Marie Louise Schipper

Zoektochten vormen de leidraad in het werk van Marie Louise Schipper. Haar belangrijkste is de speurtocht naar gezondheid. Wat is goed en wat is slecht voor een mens? Hoe blijven we op gewicht en welke rol kan zij als gezondheidscoach daarin spelen? Kunnen we iets leren uit het verleden?

Tegeltjes lichten

Daarbij licht ze graag tegeltjes en slaat ze daarna lekker aan het schoffelen. In oktober 2017 verscheen haar boek Goede Bedoelingen, de onvoorziene gevolgen van internationale noodhulp bij uitgeverij Balans, over de Biafraoorlog die eind jaren zestig in Nigeria meer dan een miljoen slachtoffers eiste. De aanleiding voor dat boek was een toevallige foto waarop vijf Biafraanse kinderen stonden die in Nederland zouden aansterken.

Het onderzoek naar deze kinderen en wat er aan hun komst ten grondslag lag, resulteerde in een ontroerende reconstructie waarover in diverse media werd bericht: in Revu, dagblad Trouw en de Volkskrant  en het radioprogramma Met het oog op morgen. In radioprogramma Argos recenseerde Hanneke Chin A Fo het boek. Op 24 december besteedde het VPRO-radioprogramma OVT er aandacht aan. In Nieuwsuur verscheen een uitgebreide reportage. In TC Tubantia verscheen een interview en in april 2018 een indringende terugblik op de Biafra-oorlog – waarin aan Goede Bedoelingen werd gerefereerd.

Als zij voor de Volkskeuken van de Volkskrant een bijdrage schrijft, duikt ze graag in de geschiedenis. Sinds 2007 schrijft zij kookcolumns over aankomen en afvallen en belicht de culinaire kant van dieetvoedsel. Nieuwe diëten en wetenschappelijke ontwikkelingen neemt ze op de korrel. De gevolgen van de obesitasepidemie volgt ze op de voet. Resultaat daarvan was het boek De dikke diëtist dat in 2012 is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact. Haar kookervaringen zijn ook te zien op youtubekanaal De Schipperskeuken.

In 2005 en 2006 verscheen de film en het boek Tulpengoud, een gezamenlijke productie met fotograaf en documentairemaker Leo Erken. In dat boek beschreef zij hoe hedendaagse tulpenkwekers in de ban raakten van het grote geld dat nieuwe tulpensoorten opleverden.

Contact
Alle teksten: Marie Louise Schipper
info@marielouiseschipper.nl
+31 6 29046203
Voor lezingen: de Schrijverscentrale

Fotografie: Marie Louise Schipper en Leo Erken
Deze site is gebouwd door Leonie Hoever

De boeken zijn te koop in de boekhandel en via www.nl12books.nl

Please note that all copyrights on this site belong to the authors, photographers and designers. This website and its content are protected by international laws on copyright. Anyone who wants to copy or publish the photos, the text or the design needs the permission of the copyright holders. Using our material on the Internet is also a form of publication. If you have questions about copyright please contact us. 

7 Reactie's
 • Joan de Vries
  Geplaatst op 20:25h, 27 januari Beantwoorden

  Keizerlijk bunkeren was echt heerlijk, het voorbereiden was veel werk, snijden, hakken etc. maar het resultaat mocht er dan ook zijn, echt een recept voor in het weekend of in een vakantie, niet voor door de week, heerlijk gegeten dus. Bijzonder vond ik het deeg, heel lekker en binnenkort wordt de taart gemaakt met tofu voor de vega’s onder ons!. Ben benieuwd naar een volgende aflevering van de volkskeuken, de editie wordt zeker bewaard. Succes met uw werk en vriendelijke groeten, de heer Joan de Vries

  • marielouise
   Geplaatst op 22:13h, 27 januari Beantwoorden

   Wat ontzettend leuk om te horen. Ben benieuwd hoe de tofu-versie is. Iets voor Aziatische royalty’s?

 • Tilly Smidt Almere
  Geplaatst op 10:08h, 10 oktober Beantwoorden

  Hoi Marie Louise,
  Hoe gaat het met je?
  Als je wilt weten hoe ik van 270 kilo naar 130 ben gegaan, kom dan nog eens een kopje koffie bij me halen.
  En dat zonder hulpmiddelen.
  Je schrijft nog steeds leuke stukken.
  Hartelijke groet,
  Tilly Smidt

  • marielouise
   Geplaatst op 10:41h, 11 oktober Beantwoorden

   Dankjewel Tilly! Dat lijkt me heel leuk!

 • Woet Gianotten
  Geplaatst op 23:13h, 01 december Beantwoorden

  Hoi Marielouise,
  Ik kijk ongeveer iedere twee jaren op facebook en zag nu dat je al lang geleden probeerde contact te krijgen.
  Onze adressen zijn kennelijk veranderd sinds we al heel lang geleden contact hadden..
  Mijn E-mail adres is nu woetgia@ziggo.nl
  Erna’s E-mail adres is ernagia@gmail.com
  Toevallig hadden we het enige weken geleden nog over jou en je zoektocht.
  Leuk om te horen hoe het daarmee gegaan is.
  Met hartelijke groeten

  Woet Gianotten

 • Anly van Oostendorp
  Geplaatst op 06:44h, 21 maart Beantwoorden

  Lang geleden heeft Kien Seebregts het Piraten kookboek geschreven. Mijn zoon is inmiddels 27 en toen hij klein was hadden we dit boek geleend van de bibliotheek, het was een groot succes. Helaas is dit boek nergens meer te krijgen, zelfs bij de grootste 2e hands boekenwinkel is het uitverkocht. Ik zou het heel erg leuk vinden om mijn zoon dit boek alsnog cadeau te kunnen doen. Heeft u een idee waar ik het nog zou kunnen kopen? Hartelijke groeten, Anly

Geef een reactie