geroosterde nectarine met kardemom en burrata

Nectarine en kardemom, een goed huwelijk

Sommige specerijen verdienen het om vol in de schijnwerpers te staan, al is het alleen al om hun toverkracht eens extra te belichten. Een van de bijzonderste kruiden is in mijn optiek kardemom, prominent lid van de gemberfamilie en oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van India. De smaak is onmiskenbaar en bijzonder: scherp en fris tegelijkertijd. Het aroma brengt je linea recta naar exotische oorden, zoals een geur dat nu eenmaal kan doen.

De Tielse apotheker Peter Jan Campagne (1784-1860) beschreef kardemom al in 1823 als geneeskrachtig kruid in zijn Handboek voor droogisten- en apothekers-leerlingen. Het zou de spijsvertering bevorderen, de bloeddruk verlagen en ontstekingen remmen, al is daar nooit grootscheeps onderzoek naar gedaan.

Desalniettemin is het een veelzijdig kruid, stop de peul maar eens tussen de versgemalen koffie; die krijgt daardoor een enorme oppepper. Vergelijk het met een oude auto die je na een fikse opknapbeurt transformeert tot een gewilde klassieker.

Je vindt kardemom in curry’s, in koekjes en zelfs in kauwgom, maar in een nectarine- of perziksalade komt hij ook goed tot zijn recht. Ik heb bij dit recept gekozen voor de groene variant, die is doorgaans overal verkrijgbaar. De minder bekende zwarte gerookte versie is net zo bijzonder.

Ingrediuenten voor geroosterde nectarine met kardemom en burrata, bij- of voor gerecht voor 2 personen.

2 nectarines of perziken
10 groene kardemompeulen, gekneusd
1 theel. roze peperbes
grof zeezout naar smaak
zwarte peperkorrels naar smaak
½ theel. korianderzaad (naar smaak)
scheut neutrale olie
stuk bakpapier
paar handjes botersla, rucola of pluksla
scheut olijfolie
scheut wittewijnazijn
chilivlokken naar smaak
1 burrata-bol

Was de nectarines, snijd ze in partjes. U hoeft ze niet te schillen. Doe ze in een mengkom. Neem een vijzel, kneus de kardemompeulen. Vis het omhulsel eruit en bewaar die om uw kopje (filter)koffie extra aroma te geven. De zaadjes blijven achter. Voeg de roze peperbessen, de zoutvlokken, de peperkorrels en het korianderzaad toe. Vijzel zo fijn mogelijk. Strooi deze kruiderij over de partjes, meng goed. Giet de olie erbij, schep voorzichtig om.

Bekleed een bakplaat met het bakpapier. Schik de partjes erop. Schuif de plaat in de (hete)luchtoven en rooster gedurende zo’n 10 tot 15 minuten op 190 graden, afhankelijk van uw gril of oven.

Drapeer de sla op een schaal, maak een vinaigrette van olijfolie, wittewijnazijn, en de chilivlokken. Meng goed. Schik de partjes ertussen. Leg in het midden de burrata en snijd kruislings in, zodat de room uit de bol stroomt. In combinatie met gegrilde groenten en een opperdoesje heeft u een complete maaltijd.

Trek in een toetje met nectarine?

Geen reactie's

Geef een reactie