Bitterzoet toetje met bier

 Grad en Dorrie doen op zaterdagochtend altijd dat leuke café aan het water aan. Ze arriveren doorgaans klokke elf uur. Als de ober komt, vraagt zij gedecideerd om een glas droge witte wijn en neemt hij een lekker biertje.

Onlangs kwam ik ze tegen op dat zonovergoten terras in Gulpen: twee goedgeklede vijftigers. Die namen heb ik ze gegeven. Mijn koffie liet lang op zich wachten, zij zat toen reeds aan haar tweede wijn en hij aan zijn derde pils. De middag moest nog beginnen.

Ik was er slechts kort, maar ik gaf mijn ogen goed de kost. Niet alleen in Gulpen, maar ook in Valkenburg en Maastricht. Iederéén liet zich heel de dag het bier goed smaken. Logisch, ik was in het mekka van brouwend Nederland. Dat drankgebruik heeft helaas een keerzijde, blijkt uit een onderzoek dat in 2017 is gepubliceerd. In Zuid-Limburg is men ongezonder dan in de rest van Nederland. Of ze ook ongelukkiger zijn, stond er niet bij.

Een duik in de geschiedenis leert dat ze altijd bier hebben gedronken als water, dat was gewoon gezonder. Het had meer voordelen: het gaf een mager kleintje een flinke boost. Bovendien hield het gerstenat moeder en baby lekker rustig.
Je verwerkte het dan wel in een gerecht en serveerde het als een bordje bierpap, ook wel bekend onder de naam biersoep, bierschlemp of bierenbroodspot (dat laatste eten ze in Vlaanderen).

Talloze variaties zijn bekend, maar de gemene delers zijn: melk, bloem en bier. Alle soorten zijn bruikbaar, van een pilsje tot een donker zoet biertje. De smaak verandert mee, het is in alle opzichten een bitterzoet genoegen

Soepje van bier en zomerfruit
Ingrediënten voor vier personen

250 ml volle melk

flinke scheut slagroom

30 g bloem

snufje zout

25 g suiker

1 eigeel

½ flesje bier (ik nam kriekenbier)

2 sneetjes wittebrood, geroosterd

wat zomerfruit: schijfjes nectarine, blauwe bessen, kruisbessen

Pak een kom en maak een papje van een scheut melk, de room en de bloem. Breng de rest van de melk met wat zout en de suiker roerend aan de kook. Meng het bloempapje al kloppende met de kokende melk. Blijf roeren en zet vervolgens het vuur heel laag.  Klop het eigeel los en voeg dat bij de pap.

Zet het vuur uit en roer tot het mengsel lobbig is. Verwarm in een ander pannetje het bier, maar laat het niet koken. Doe bij de pap, meng goed. Eet warm of koud en serveer met brood en zomerfruit.

Geen reactie's

Geef een reactie