Wortelballetjes

Wortelballetjes, die lust jij ook!

In het land van ooit stond het eten op vaste tijden op tafel. Tegenwoordig is er voor elk moment van de dag een nieuwe verleiding. Sla die maar af! Essentiële voeding is in de minderheid als je meters maakt langs het chipsschap, de koek- en snoepafdeling en het vloeibare zoet. Tussendoortjes, ik heb het er niet op.

Toegegeven, voor kinderen is er al sinds 1923 de Liga als tussenhapje. Tot tandartsen in de jaren zeventig de noodklok luidden omdat die zoetkoek de gebitjes ruïneerde. Voor volwassenen was er ineens ‘kaas uit ’t vuistje’ als snack, want die begeleidde het sherrykuurtje zo lekker. Lang verhaal kort: er was een markt en die moest gevuld.

Daarom was de snack in 1972 hoofdonderwerp van een symposium in de Rai. De voorlichter van het toenmalige Voedingscentrum, mejuffrouw P.A.J. Bakker, was een van de sprekers. Zij zei dat het beter was om vier of vijf keer per dag een kleine hoeveelheid te eten dan twee keer veel. Nee, de snack belemmerde de gezondheid niet, al moest die goede vetten bevatten, weinig calorieën en bacteriologisch gezien in orde zijn. Daarmee gaf ze de aftrap tot het grote grazen.

Het Voedingscentrum geeft nu op social media het recept voor Carrot Cake Balls onder het motto: ‘Met wie deel jij ze bij de koffie of de thee?’ Ik nam die wortelballetjes onder de loep en gaf er een eigen draai aan. Geef het beestje een Engelse naam en het Songfestivalliedje dat in je moerstaal niet om aan te horen is, krijgt ineens een nieuwe impuls.

Wortelballetjes alias Carrot Cake Balls, tussendoortje voor 10 à 20 personen

75 g gemengde noten (ik nam walnoot, hazelnoot, amandel en cashew)

6-8 worteltjes

5 dadels (medjool)

5 gedroogde abrikozen

65 g havermout (ik nam havervlokken)

snuf citroengras

snuf speculaaskruiden

scheut lijnzaadolie

optioneel: een hartjessteker

Ter garnering: sesamzaadjes of kurkuma

Maal de noten fijn en doe ze in een beslagkom. Schaaf de worteltjes en hak de dadels in kleine stukken en voeg toe aan het notenmengsel. Doe hetzelfde met de abrikozen. Voeg de havervlokken en de kruiderij toe. Kneed tot een stevige massa en giet er wat lijnzaadolie bij voor een samenhangend geheel.

Dek af en zet een half uurtje in de koelkast. Vorm er daarna balletjes van, of rol uit en leg op een bord. Steek er hartjes uit. Wentel door de sesamzaadjes of de kurkuma. De Carrot Cake Balls vormen een stevig hapje waarvan de dooreetfactor niet al te groot is. Draai ze door de chilivlokken en je hebt een hapje met een bite.

Wil je liever een ander groen tussendoortje?

Geen reactie's

Geef een reactie