donuts met groene twist

Donuts met groene twist

Koekjesfabrikant Krispy Kreme brengt verlichting in zware tijden door met een klein gebaar te komen voor hen ‘die het ’t hardst nodig hebben’. De zoetwarengigant deelde onlangs in het Verenigd Koninkrijk een half miljoen ‘smiles’ uit – dat zijn donuts, u weet wel, van die mierzoete koeken met een gat erin.

De uitverkorenen waren covidpatiënten, verzorgenden en verpleegkundigen. Ook de voedselbanken ontvingen een lading. Politieagenten en brandweermannen kregen zelfs korting op het hele assortiment. En dat is niet het enige: in de Verenigde Staten krijgt onderwijzend personeel op vertoon van hun badge deze week gratis koffie met een donut, want het is Educator Appreciation Week.

Die goedertierenheid schoot een aantal voedingswetenschappers in het verkeerde keelgat, zo bleek laatst uit een opiniestuk in The British Medical Journal. Het is tijd, vonden ze, dat de voedingsindustrie het boetekleed aantrekt, want heeft zij niet schuld aan het overgewicht van IC-patiënten met corona? En dan ook nog profiteren van de ellende met ongegeneerde zelfpromotie!

De industrie moet het suiker-, zout- en vetgehalte in onze voeding beperken, was het motto. Gaat dat gebeuren? Waarschijnlijk niet. Het is verbazingwekkend hoe fabrikanten vasthouden aan zout, zoet en vet, terwijl ze toch alles in huis hebben om een verandering te bewerkstelligen. 

Juist nu kun je goede sier maken met een gezonder aanbod. Zo moeilijk is dat niet. Mijn donuts frituur je niet, zoals gebruikelijk, en ze krijgen ook geen glazuurlaag. Glanzen doen ze toch wel. Hoewel ze groente bevatten, is de smaak hartig-zoet en de structuur stevig.

Ingrediënten voor 12 donuts

2 grote eieren (of 3 kleintjes)

3 wortels

1 flinke pastinaak

2 rode uien

scheut olijfolie

2 flinke theel. milde sambal (ik nam Chilli Garlic van Lee Kum Kee)

65 g belegen kaas, geraspt

3-4 eetl. zelfrijzend bakmeel

1 siliconen donutbakvorm voor 6 stuks

Klop de eieren los in een kom. Was de groenten en hak met behulp van een keukenmachientje, tot ze een grof geraspte structuur hebben. Doe bij de eieren. Voeg olijfolie en sambal toe, doe dan de kaas en de bloem erbij en meng goed. Ja, dit is een heel stevig beslag. 

Vul de donutvorm met het beslag, druk netjes aan, en plaats op een rooster in de oven. Bak de groentedonuts in 25 minuten goudbruin op 200 graden. Laat een beetje afkoelen en keer daarna om op een schaal. 

 Bak daarna de volgende ronde. Gebruikmaken van twee donutvormen kan natuurlijk ook.

Andere tussendoortjes maken? Bak dan Vitamine-k-koekjes.

Geen reactie's

Geef een reactie