kibbeling met remoulade

Kibbeling met remoulade, vis moet zwemmen

Mijn woonplaats Amsterdam telt ongeveer 250 supermarkten. In eentje zag ik onlangs een stand met zoete en hartige sauzen van het Duitse merk Callowfit. Die sauzen – variërend in de smaken Curry Ketchup tot Salty Caramel – bevatten geen suikers, vet, gluten, lactose of dierlijke ingrediënten.

Veel van mijn kennissen kunnen sinds kort óf het een óf het ander niet eten, waardoor een gezamenlijke maaltijd voorgoed tot het verleden behoort. De hamvraag: wat is voor iedereen geschikt? Frituur wellicht.

Dus liep ik met een knijpfles Remoulade Style naar buiten. Ik ben dol op remoulade, een frisse saus op mayonaisebasis. Die is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk en daar rond de 17de eeuw ontstaan – naar verluidt om de smaak van bedorven voeding te verhullen. Ik had trek in kibbeling met remoulade, een goed huwelijk, maar calorietechnisch gesproken compleet over de top.

De makers van Callowfit hebben lang gezocht naar vervanging van vet en suiker en vonden onder meer de oplossing in verdikkingsmiddel xanthaangom en suikervervanger inuline. Zet deze saus gerust op tafel voor een gast met voedselbeperkingen, al maak ik remoulade toch het liefst zelf. Kibbeling bereiden is trouwens een eitje, al rook mijn keuken nog lang naar een goedlopende snackbar.

Ingrediënten voor kibbeling met remoulade, hoofdgerecht voor 3 personen.

voor de remoulade

2 volle eetl. mayonaise

15 zure augurkjes, fijngehakt

2 volle theel. kappertjes, fijngehakt

1 theel. dragon (vers of gedroogd)

2 takjes peterselie, fijngehakt

citroensap naar smaak

voor de kibbeling

275-300 g kabeljauw (of een andere witvis)

100 ml bier of bruisend mineraal water

1 eidooier

75 g tarwebloem

3 takjes platte peterselie, fijngehakt (houd wat blad achter ter garnering)

750 ml arachide- of zonnebloemolie

citroensap naar smaak

Eerst maken we de remoulade. Neem een flinke kom en meng de ingrediënten. Deze saus kunt u volledig naar uw hand zetten. Doe in een brandschoon potje, dan is ze een paar dagen in de koelkast houdbaar. Zet de borden en het bestek klaar.

Dan wijden we ons aan de kibbeling. Snijd de vis in stukken. Pak een mengkom en maak van het bier, de eidooier, peper en zout, de bloem en de peterselie een papje. Houdt u van pittig? Voeg chilivlokjes toe. Meng de vis goed met het papje.

Verwarm de olie in een stevige pan of gebruik een friteuse. Test met een lepel of de olie heet genoeg is: als er belletjes ontstaan, kan de vis erin. Bak in porties de kabeljauw goudbruin. Serveer direct. Besprenkel met citroensap en garneer met peterselieblad. Serveer er een salade bij.

Trek in lekker vet? Maak dan deze eitjes!

Geen reactie's

Geef een reactie