Gevulde kleurrijke eitjes

Gevulde kleurrijke eitjes

Het was een heel simpel modevoorschrift. In de jaren twintig van de vorige eeuw diende je er als vrouw uit te zien als een strak opgevouwen parasol. Om dat resultaat te bereiken en te behouden was de krant de informatiebron bij uitstek, zoals de Gooi- en Eemlander van 15 augustus 1926.

Zo mocht je ’s ochtends een kopje zwarte koffie met een oudbakken broodje. Bij de lunch nam je groenten die zonder boter waren bereid. Er mocht wat mager vlees bij. Het diner bestond uit 50 gram vis of twee gekookte eieren. Dan was je er nog niet, je moest ook aan kamergymnastiek doen. Met dit complete pakket trainde je de zelfbeheersing op verschillende fronten. Welke emotie je ook voelde, die mocht een ander nooit van het gezicht aflezen. ‘De tijd van de karakterkoppen is voorbij!’, schreef de redacteur. Kleurrijkheid moest in de ban.

Wat leren we van de geschiedenis? Dat diëten van alle tijden zijn en dat de ei-inname in 1926 niet gelimiteerd was. Eieren vormen de basis voor dit kleurige, kruidige gerecht met frisse waterkers. Kook de eieren ’s ochtends, laat ze afkoelen, leg ze in het bieten-azijnmengsel, zet ze afgedekt in de koelkast, dan zijn ze ’s avonds mooi op kleur.

Ingrediënten voor gevulde kleurrijke eitjes met waterkerssalade, bijgerecht voor 4 tot 6 personen.

4 tot 6 eieren, hardgekookt

1 fles bietensap

flinke scheut appelciderazijn

15 g dille, fijngehakt

1 eetl. zure room

½ tot 1 eetl. mierikswortelspread (Kühne)

½ tot 1 eetl. mayonaise (zonder suiker)

peper en zout naar smaak

75 tot 100 g waterkers

vinaigrette van olie, azijn en mosterd

Kook de eitjes hard. Laat ze schrikken, kneus de schil en leg ze in het mengsel van bietensap en (appelcider)azijn voor een mooi marmereffect.

Haal de eieren uit de schil, snijd ze in de lengte doormidden en lepel het geel eruit. Doe het eigeel in een kom en prak met een vork. Voeg de fijngehakte dille toe, de room en de mierikswortel. Er kan voor de vetliefhebber nog een lepeltje mayonaise doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

Pak een grote schaal. Snijd de waterkers in stukken, dan zien ze er iets toegankelijker uit. Snijd de harde steeltjes fijn, gooi die niet weg. Maak de vinaigrette, hussel goed door de sla. Drapeer de eitjes eromheen. Deze salade is lekker met een kruimig aardappeltje ernaast, in dat geval maak ik wat meer vinaigrette om over de aardappelen te sprenkelen. Een stukje gerookte forel smaakt er goed bij. Uiteraard zijn deze eitjes ook een feest bij de borrel.

Trek in meer gevulde eieren? Maak dan deze klassiekers.

Geen reactie's

Geef een reactie