gevuld ei

Gevuld ei hoort erbij

Als hij tijdens de lunch niets van zijn gading kon vinden, had hij altijd een potje pindakaas in zijn jas. De Engelse arts Richard Mackarness (1916-1996) lepelde dan gewoon een kwart van de inhoud naar binnen. Een broodliefhebber was hij niet, suiker en zetmeel had hij al een tijdje in de ban gedaan. Dat zijn dikmakers, zei hij in een interview. ‘We kunnen veel beter het voedingspatroon volgen van onze voorouders. Die waren dun.’

In 1960 kwam zijn boek Eat Fat and Grow Slim op de markt (in de Nederlandse vertaling: Vet maakt u slank). Mackarness’ eerste bestseller was daarmee een feit. Iedereen wilde dit dieet wel volgen: het bevatte ook veel groenten en fruit.

Magermaffia
Toch was de magermaffia machtiger. De industrie in zogenaamde slankmakers maakte een enorme groei door en heeft standgehouden, kijk maar in het zuivelschap. Desondanks zijn we nu dikker dan ooit. Gelukkig is een aantal voedingsdeskundigen opgestaan. Zij ontkrachten de angst voor vet met succes: een koolhydraatrijk vetarm dieet is bijvoorbeeld voor diabetici helemaal niet zo gezond.

Naast pindakaas was Mackarness een liefhebber van eieren. Hij bakte ze graag in een ruime hoeveelheid boter. Wij gaan ze vullen. Gevulde eieren zijn een internationaal fenomeen. In Engeland voegen ze er graag een pepertje aan toe en noemen ze het deviled eggs. De vulling bevat naast eigeel meestal mayonaise, azijn en mosterd. De hoofdstedelijke bakker Cees Holtkamp gebruikt roomboter en slagroom. Zijn vulling laat zich goed opspuiten tot een mooi borrelhapje – leuk voor feestjes.

Doe de eieren in een pan met water. Voeg een scheutje azijn toe. Kook ze in 10 minuten hard. Laat ze schrikken en schil ze. Snijd ze doormidden, leg de witjes apart op een plank. Doe de geeltjes in een zeef en druk ze erdoorheen (dat lijkt op mimosa). Vang het geel op in een mengkom.

Ingrediënten voor 24 gevulde eitjes
azijn
12 eieren
150 g roomboter (zacht)
75 g slagroom
peper en zout
snuf Thai red curry (Euroma)
voor de garnering: peterselie, garnalen, dille, erwtjes, bieslook, kappertjes, bacon of chilivlokken. 

Mix de boter met wat scheutjes slagroom glad. Voeg de kruiderij toe. Doe dan de mimosa erbij. Mix goed door, voeg eventueel nog een drup room toe. Pak een bord, leg er de witjes op. Neem een spuitzak, vul met het mengsel en maak mooie rozetjes op de eischuitjes. De mogelijkheden om te garneren zijn onbeperkt: neem peterselie of garnalen, dille, erwtjes, bieslook, kappertjes, een flintertje uitgebakken bacon of chilivlokken. Eet er een of twee en u bent goed gevuld.

Geen reactie's

Geef een reactie