Portugees vispotje

Portugees vispotje is trending!

Met de komst van een nieuwe lente zien doorgaans ook nieuwe dieettrends het levenslicht. Doet verandering van spijs eten? Ik ging op onderzoek uit.

Over de gezondheidsvoordelen van het klassieke Zuid-Europees-Atlantisch dieet (uit de keuken van Noord-Spanje en Noord-Portugal) is begin februari gepubliceerd in Jama Network Open, een Amerikaans medisch tijdschrift. Aan een klein onderzoek in de Spaanse stad A Estrada namen meer dan tweehonderd gezinnen deel.

Honderd families kregen voorlichting, kookles en een voedselmand. Er was ook een controlegroep, die hield het bij het oude voedingspatroon. Een belangrijk bestanddeel van het Zuid-Europees-Atlantisch dieet is verse vis. Rood vlees is toegestaan, maar louter als smaakmaker. Zuivel, volkorenproducten, peulvruchten, groenten en aardappelen staan ook op het menu. Is er een kers op de taart? Jazeker, heel af en toe een glas wijn.

Koken met een schaar, onontbeerlijk voor pakjes-en-zakjes-eten, was taboe. Gezamenlijk tafelen – zonder telefoon – was een voorwaarde. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat deze eetwijze niet alleen verlaging van het cholesterolgehalte bevordert, maar ook de uitstoot van broeikasgassen beperkt.

Om dit te vieren, zette ik caldeirada, een Portugees vispotje op tafel.

Ingrediënten voor Caldeirada, een Portugees vispotje voor 4 personen (hoofdgerecht)
2 uien, gesnipperd
scheuten olijfolie om in te bakken
2 tenen knoflook, gehakt
1 geroosterde paprika, in reepjes
250 ml droge witte wijn
1 laurierblad
2 saffraandraadjes
600 ml visbouillon
500 g vastkokende aardappelen (ongeschild, gekookt, in blokjes)
1 blik kerstomaatjes (450 ml, van het merk Mutti)
scheut worcestersaus
150 g zeevruchten
250 g witte vis (bijvoorbeeld kabeljauw), in stukken gesneden
1 eetl. bloem
chilivlokken en zout naar smaak
ter garnering: koriander of peterselie, gehakt

Neem een grote soeppan. Bak de uitjes zachtjes in een scheut olijfolie. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en bak omscheppend mee. Rooster de paprika, ontvel en snijd in reepjes, of maak gebruik van een potje geroosterde paprikareepjes (180 g). Laat uitlekken. Giet dan de wijn erbij. Voeg het laurierblad en de saffraan toe. Doe vervolgens de bouillon erbij en laat zachtjes pruttelen.

Snijd de aardappelen in blokjes en voeg ook toe. Doe de tomaatjes plus aanhangend vocht erbij. Voeg een scheut worcestersaus toe. Laat zachtjes pruttelen. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje. Voeg de zeevruchtjes toe. U kunt de rauwe witvis meestoven, maar ik vind het lekkerder om die vooraf te bestuiven met bloem, te kruiden en kort te bakken in olijfolie.

Doe de vis daarna bij de stoof. Meng en breng op smaak met chilivlokken en eventueel een pietsje zout. Dien op in kommen en garneer met de gehakte koriander of peterselie.

Trek in nog een Zuid-Europees-Atlantisch gerecht? Maak dan bloedsinaasappeltaartjes.

Geen reactie's

Geef een reactie