krackers

Krackers met pit

Toevallig was ik onlangs, op mijn eerste werkdag, jarig. Mijn nieuwe collega’s moest ik nog leren kennen. Banketbakkers zijn er genoeg in hartje Amsterdam, maar een kleine smaakinventarisatie leek me op z’n plaats. Houden jullie van taart?, was mijn vraag.

Daarop kwamen verschillende antwoorden. Rosa lijdt aan een ernstige voedselallergie. Ze is overgevoelig voor bepaalde eiwitten en draagt een EpiPen bij zich. Daarmee kunnen we haar een adrenaline-injectie geven om die allergische reactie teniet te doen. Goed om te weten.

Ray eet nauwelijks koolhydraten, hij volgt een ketogeen dieet en sport als een dolle. Chantal houdt het, als het om een tussendoortje gaat, bij plantaardige yoghurt met blauwe bessen. Ze is veganist. Marcel, de hekkensluiter, eet alles. Gelukkig. De taart die ik in gedachten had, was dus niet voor iedereen. Bij de bakker had ik niets te zoeken.

Mijn collega’s en ik vormen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. Iedereen heeft wel wat. In de supermarkt zocht ik naar geschikte traktaties. De fruitafdeling bood soelaas: bessen bevatten weinig suikers. Er waren zelfs aardbeien uit Spanje. Ook koolhydraatarme krackers vonden een weg in mijn karretje, samen met plantaardige kaas, een bakje hummus, snoeptomaatjes en komkommertjes.

Die crackers stonden bol van de zaden, maar waren gortdroog. De kauwspieren kun je ermee trainen, de lachspieren niet. Ik besloot een dag later ze zelf te bakken, onder het motto: hopelijk lekkerder dan wat in het schap ligt.

Ingrediënten voor pittige krackers, lunchgerecht voor 4 tot 5 personen.

50 g lijnzaad, gebroken

40 g zonnebloem- en pompoenpitten

60 g amandelmeel

50 g havermeel

25 g kikkererwtenmeel

Snuf zout

100 ml water

40 ml olijfolie

Ter garnering: diverse pitten, sesamstrooisel met wasabi (toko), zoutvlokjes, cacao-nibs, chilivlokken, olijfjes, maanzaad.

Pak een grote kom en meng lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten, amandelmeel, havermeel, kikkererwtenmeel en zout. Plet eventuele klontjes. Voeg water en olijfolie toe. Roer goed. Het resultaat is een plakkerig deeg. Dat hoort zo.

Dek af en zet 20 minuten in de koelkast. Pak daarna twee vellen bakpapier (snijd eventueel op maat) en leg er een hompje deeg tussen. Met een deegroller kunt u het makkelijk uitrollen. Verwijder daarna de bovenste laag papier. Met een pizzames kunt u rechthoekjes snijden in allerlei maten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder het overtollige deeg met een mesje. Bedek de krackers met allerhande strooisel: van pompoenpitten tot chilivlokken.

Schuif het bakpapier met daarop de crackers op een plaat en zet in de oven. Bak in 30 minuten goudbruin, afhankelijk van uw oven. Laat afkoelen en breek in stukjes. Beleg naar believen.

Trek in nog een maaltijd met pit? Maak dan dit.

Geen reactie's

Geef een reactie