Groot groentefestijn

Groot groentefestijn op het bord

Daar stonden ze, die foeilelijke afsluitbare Tupperware-bekers van onverslijtbaar plastic. Keurig op een rijtje in de kast. Er waren ook nog bewaarbakjes. Dat mijn vader in de weken voor zijn dood schoon schip had gemaakt, ontdekte ik toen ik het ouderlijk huis moest uitruimen.

Mijn ouders zijn lang geleden overleden. Daar waar ik vandaan kom, zeggen ze: ‘Die zijn al zo lang weg, die komen binnenkort weer terug.’ Dat is een mooie gedachte, want dan zou ik aan mijn vader vragen waarom hij al zijn brieven en tekeningen had weggegooid, maar wel de Tupperware-collectie bewaarde. Ik maakte er destijds korte metten mee.

Onlangs las ik dat Tupperware per 1 maart 2021 de Nederlandse tak heeft afgestoten. En nu heb ik spijt. Achteraf bezien waren die afsluitbakjes onverwoestbaar praktisch, ideaal voor invrieszaken. Als ik gewoon had gewacht, was het allemaal goud geld waard geweest. Zelfs in Museum Boijmans Van Beuningen hebben ze Tupperware in de collectie.

En over invriezen gesproken! Juist nu duiken in de Verenigde Staten en in Engeland nieuwe maaltijden in het vriesschap op, vooral op plantaardige basis. Die trend vindt ongetwijfeld hier ook navolging. Succesnummer van de firma Purple Carrot is de Maple Chipotle Veggie Bowl. Ik maakte een lauwwarme verse variant. Maak wel van het opdienen een beetje werk.

Ingrediënten voor een groot groentefestijn met pittige saus, hoofdmaaltijd of bijgerecht voor 3 personen.

1 zoete aardappel, geschild, in blokjes

150 g spruitjes, doormidden gesneden

snuf ras el hanout

scheuten olijfolie

1 rode ui in ringetjes

1 paprika, in reepjes

handje boerenkool en een handje spinazie

blikje zwarte bonen (400 g)

handje pompoenpitten, geroosterd

Voor de saus

4 eetl. olijfolie

scheutje appelciderazijn

scheut ahornsiroop

chipotle-saus naar smaak (in het supermarktschap, bij de Mexicaanse afdeling)

Leg de zoete aardappelblokjes en de spruitjes naast elkaar op een bakplaat (bekleed met bakpapier). Meng de groente niet. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en kruid met ras el hanout. Rooster in de oven in zo’n 20 tot 25 minuten gaar, op 190 graden (afhankelijk van uw oven). 

Roerbak de ui – in wat olie – in een koekenpan, houd apart. Bak de paprika gedurende 10 minuten in diezelfde pan en zet ook apart. Wok daarna de boerenkool en de spinazie in wat olie. Verwarm de bonen, giet af. Rooster de pompoenpitten.

Maak een saus van de overige ingrediënten. Meng goed. De chipotle-saus  kun je ook vervangen voor sambal. Dien de groente op in een grote kom. Rangschik netjes op kleur. Besprenkel met de saus (zet die gewoon op tafel) en bestrooi met de pompoenpitten. Er kan een beestje bij.

Nog meer vegan eten? Kijk dan hier!

Meer weten over Tupperware? Kijk dan hier!

Geen reactie's

Geef een reactie