Schipper goes vegan

Vegetariër Frieda, flexitariër Jikke en veganist Charlotte kwamen zaterdag langs. Alledrie midden 20 en zich zeer bewust van wat ze in hun mond steken. Niet vanwege hun eigen gezondheid, maar vanwege die van de dieren. ‘Dan kook ik toch gewoon veganistisch’, zei ik nog. Sinds jaar en dag is mijn vegetarische courgettecake een succesnummer. Die bevat ei en feta, maar het leek me geen probleem die te vervangen.

Veganistische producten hebben mijn hoofdstedelijke supermarkt veroverd: haverroom en rijstemelk zijn er ruim voorradig. Bij de biologische winkel om de hoek is zelfs veganistische kaas te koop: Veggi Filata lijkt verdomd veel op een zakje geraspte kaas. Lijkt.

Desalniettemin voltrok zich in mijn keuken een drama: de eerste cake bleek na 45 minuten in de oven een eigen leven te leiden. Ik ondernam een nieuwe poging. Waar de eerste variant te weinig samenhang had, bleek de tweede van kikkererwtenmeel steviger. Die rook echter intens naar gymschoen. De dames vonden het ‘best lekker’.

Conclusie? Misschien is een hartige cake een carnivorenuitvinding en moet je voor een goede veganistische maaltijd een kijkje nemen in Aziatische keukens. Gelukkig had ik een troef achter de hand: mijn goed gevulde geroosterdegroentensoep.

Soep van geroosterde groenten
voor 4 personen

– 1 liter water
– halve bosje platte peterselie
– 2 laurierblaadjes
– takjes tijm
– 1 zoete aardappel, in blokken
– 2 pastinaken, in blokken
– 1 winterwortel, in blokken
– 1 courgette, in blokken
– olijfolie
– 1 ui
– 1 rode paprika, in reepjes
– 1 blik tomatenblokjes

Neem een liter water. Breng die in een soeppan aan de kook, met de peterselie, de laurierblaadjes en de takjes tijm. Laat gerust een uurtje of 2 trekken.

Snijd de groenten in blokken en besprenkel ze met olijfolie. Spreid uit op een bakplaat en rooster 30 minuten in de oven (op 190 graden). Schep halverwege om.

Bak in de tussentijd de ui in een scheut olijfolie glazig. Voeg de paprika toe. Laat al omscheppend goed gaar worden. Roer dan de tomatenblokjes erdoor. Controleer of de groenten in de oven gaar zijn. Doe ze in een blender – met een beetje bouillon – en pureer ze tot een gladde massa. Doe hetzelfde met het ui-paprika-tomatenmengsel. Zeef de bouillon (verwijder de kruiden), en voeg de gepureerde groenten toe. Roer en breng aan de kook.

Breng op smaak met peper en zout. Laat nog even zachtjes trekken en serveer met een stevige boterham. Bijvoorbeeld met kaas.

Geen reactie's

Geef een reactie