Crown Roast of Frankfurters

Frankfurter Crown Roast (knakworstkroon)

Er zijn mensen die zich op internet verlustigen aan foto’s van modern haute-cuisinevoer. Zo ben ik niet. Geef mij maar ouderwetse voedselporno, bijvoorbeeld zo’n Amerikaanse Frankfurter Crown Roast.

Dit gerecht is een variatie op een klassieker, de lamskroon. Dat zijn ribbetjes die je als een kroon kunt opdienen, met in het midden een vulling van puree. In de jaren vijftig verving een culinair wonder de ribbetjes door knakworsten. Het gerecht is een eigen leven gaan leiden, mede onder invloed van afvalgigant Weight Watchers. Die bracht in de jaren zeventig recepten-kaarten uit. Op een afbeelding zag ik worsten fier overeind staan, op een bedje van krulpeterselie. Ik viel er als een blok voor en besloot voor een versie te maken met een zuurkoolstamppotje.

Ingrediënten voor een Frankfurter Crown Roast (knakworstkroon) voor 4 personen

500 g aardappelen (kruimig)
250 g zuurkool
Paar jeneverbessen
Klont roomboter
Scheut melk
Scheutje zachte azijn (edik)
1 pot grote knakworsten (er zitten er doorgaans 5 in een pot)
100 g ontbijtspek
2 kleine springvormen (12 cm)
Garnering: handje krulpeterselie en/of kerstomaatjes

Zet de geschilde aardappelen op in een pan met water. Voeg wat zout naar smaak toe. Als het water kookt, knijpt u de zuurkool goed uit en legt u die boven op de aardappelen. Voeg een paar jeneverbessen toe. Controleer na een minuut of 15 met een vork of de aardappelen gaar zijn. Giet dan af en schud even om.

Pureer de aardappelen met een knijper, knuppel of stamper (gebruik nooit een staafmixer). Voeg een klont boter en een scheutje melk toe en eventueel een beetje zachte azijn (edik). Breng op smaak met voldoende peper. Zet even apart.

Snijd de worsten in tweeën en in de lengte doormidden. Rijg ze aan elkaar met een draadje, dit maakt het makkelijker om de kroon te maken. Leg twee slingers van ongeveer 15 halve worstjes op een bord.

Beleg de twee springvormpjes met ontbijtspek. Maak een balletje van een stuk keukenpapier en leg in het midden. Het draperen van de worsten langs de rand is dan een eitje. Laat de draadjes uitsteken (die kunt u later verwijderen). Gooi het balletje weg en vul de kroon met puree. Dek af met ontbijtspek. Zet 15 minuten in de oven op 180 graden. Haal uit de vorm en serveer warm. Garneer met krulpeterselie en kerstomaatjes.

Mocht de kroon uiteenvallen, dan kunt u met behulp van een paar cocktailprikkertjes wat extra stevigheid geven.

Wilt u dit recept misschien op film aanschouwen? Kijk dan naar deze Volkskrantrepo. Heeft u meer behoefte aan Weight Watchers-recepten, probeert u dan eens dit rijsttoetje of deze oinon bhaji’s.

Geen reactie's

Geef een reactie