Lokroep van het zoet (rijsttoetje)

Weight Watchers-oprichter Jean Nidetch kon de lokroep van het zoet niet altijd weerstaan. Daarom maken we een rijsttoetje.

De Negerzoenen verstopte Jean altijd in de wasmand, onder een berg kleding. Als haar man en kinderen sliepen, sloop ze naar de badkamer en ging zich daar te buiten aan het zoete schuim dat in Amerika – veel correcter – Mallomars wordt genoemd. De volgende ochtend had ze, ondanks die vreetbui, een ‘dunne dag’. Dat ze 100 kilo woog, deed daar niets aan af. Ze voelde zich geweldig, stak het haar op, ging naar de supermarkt en zag een bekende. Die zei: ‘Wat zie jij er goed uit! Wanneer ben je uitgerekend?’
Dat moment, op die oktoberdag in 1961, was de druppel voor Jean Nidetch. Ze ging naar een New Yorkse vermageringskliniek en hield zich keurig aan de voorschriften (vijf keer per week vis, altijd magere zuivel, veel groenten, geen alcohol en geen snoep). Helaas, de Mallomars-lokroep bleef.

Toen ze twaalf dikkerds thuis uitnodigde en dit verhaal opbiechtte, bleken haar gasten allemaal hun eigen Mallomars-moment te hebben. Ze besloten met regelmaat bijeen te komen. Met behulp van een puntensysteem dat door een arts was ontwikkeld, verloren ze gestaag gewicht. Daarmee was Weight Watchers een feit.
Nidetch veroverde de wereld. Jarenlang was ze het komische blonde boegbeeld van een bedrijf dat al snel vijf miljoen klanten had en ook buiten de Verenigde Staten terrein won. Al die deelnemers woonden wekelijkse bijeenkomsten bij voor minder dan de prijs van een bioscoopkaartje.

De afvalgigant ging met zijn tijd mee. Het lidmaatschap werd duurder, het bedrijf ging naar de beurs. Ook brachten ze kookboeken en receptenkaarten op de markt. Zo kon je in een handomdraai de Fluffy Mackerel Pudding op tafel zetten, een jarenzeventigklassieker. Kookboeken verschijnen nog steeds. In het In lijn met je leven (uit 2011) vond ik het recept voor die andere pudding: riz condé met grapefruit. Roomrijst dus. Ik heb er een eigen versie van gemaakt met volle zuivel en limoncello. Voor Jean, die nooit meer een Negerzoen heeft gegeten. Haar doel was koste wat kost op gewicht blijven. Gelukkig kan ze zich nu in de hemel te buiten gaan aan de Mallomarsjes, want op 29 april 2015 is ze op 91-jarige leeftijd gestorven.

Riz condé met roze en witte grapefruit (Rijsttoetje)
Ingrediënten voor 4 personen

100 g dessertrijst
het merg van 1/2 vanillestokje
500 ml volle melk
15 g suiker
1 witte grapefruit
1 roze grapefruit
flinke scheut limoncello
250 g Bulgaarse yoghurt

Zet de rijst met het vanillemerg en de melk op. Breng zachtjes aan de kook, zonder deksel. Voeg de suiker toe. Roer goed en blijf dat doen. Na ongeveer 15 tot 20 minuten is de rijst weelderige pap geworden. Laat afkoelen. Snijd in de tussentijd de grapefruits in kleine stukken. Verwijder pit en vliesjes. Doe de grapefruits in een kom en drenk ze in de limoncello. Laat goed intrekken. Roer de yoghurt door de rijstepap. Maak er een mooi bergje van op een bordje en drapeer de grapefruit eromheen.

enhanced-26909-1414156829-1

Geen reactie's

Geef een reactie