Het succes van Weight Watchers

Wie was het geheim achter de Weight Watchers?

Ze was tot haar 91ste blond en op gewicht. Dat mag een wonder heten, want begin jaren zestig woog Jean Nidetch 120 kilo. Toen ze professionele hulp zocht, schreef een mager meisje van een New Yorkse overgewichtkliniek haar een dieet voor. Zij was ook dik geweest. Nidetch realiseerde zich toen dat je overgewicht kunt bestrijden door met lotgenoten ervaringen uit te wisselen: daarmee was dieetclub Weight Watchers geboren. Nu is een fenomeen ons ontvallen. Op 29 april 2015 is bekend gemaakt dat Nidetch is overleden.

p02f85jy

Tegen klagende dames die wilden afvallen, maar toch taartjes wilden eten was Nidetch onverbiddelijk. ‘Leg die verdomde vork neer! Dat is een wapen’, zei ze een paar jaar geleden in een televisie-interview.
Volgens wetenschappelijk onderzoek dat in 2011 in the British Medical Journal is gepubliceerd, helpt groepsgewijs afvallen. Daar moet je wel wat voor over hebben: het bezoeken van een wekelijkse Weight Watchersbijeenkomst kost gemiddeld 11 euro. Het bedrijf is inmiddels beursgenoteerd. In navolging van Sonja Bakker en dr. Frank bracht de afvalgigant vanaf 2011 ook lijvige en prijzig boeken op de markt.

Tientallen boeken over afvallen zagen de afgelopen jaren trouwens het levenslicht. Willen de auteurs mensen helpen of profiteren van het overgewichtleed? Ook ontstond er een nieuwe trend: wetenschappers publiceerden hippe boeken over diëten. Als de mensheid dan toch nog zwaarder wordt, kun je als onderzoeker gewoon zeggen dat die domme dikkerds niet luisteren.

Weight Watchers maakt ook gebruik van de voedingswetenschap. Op hun advies introduceerde het bedrijf in 2010 heel modern de koolhydraatbeperkte eetwijze. Als ik mijn steentje mag bijdragen aan de oplossing voor het overgewichtprobleem: iedereen op kookles, wissel gratis ervaringen uit en werp zo nu en dan een blik in andermans keuken. Die uit India bijvoorbeeld. Daarmee volg ik de trend waarmee Nidetch in de jaren zeventig haar succes vestigde en internationale receptenkaarten presenteerde, zoals de Crown Roast of Frankfurters hieronder. De Indiase keuken lijkt mij iets geschikter.

Oinon bhaji’s, voorgerecht voor vier personen

1 teen knoflook (uit de knijper)
100 gram kikkererwtenmeel
1 ei
1 flinke eetlepel tomatenpuree
1 snuf korianderpoeder, komijnpoeder, gemberpoeder, kurkuma, zout en chilipeper.
olie om in te bakken
ter garnering: 1 eetlepel fijngesneden koriander
eventueel: limoensap

Snijd de uien doormidden en vervolgens in reepjes. Doe ze in een kom, voeg het kikkererwtenmeel toe, het ei, de tomatenpuree en de specerijen. Het beslag mag niet te vochtig zijn. Indien te droog: voeg water toe. Verhit de olie en laat vervolgens een eetlepel beslag in de olie zakken. Bak een stuk of vier bhaji’s tegelijk. Laat uitdruipen op een stuk bakpapier. Dien snel op en strooi de koriander en/of het limoensap eroverheen. Lekker met een yoghurtsausje met munt en komkommer.

 frankfurter_crown_roast1

Geen reactie's

Geef een reactie