bramenkwarktaart

Bramenkwarktaart voor suikertante

Een suikervrij baksel maken blijft een echte uitdaging. Alle caloriearme zoetvervangers heb ik ooit uitgeprobeerd. De penetrante Natrena leerde ik als eerste kennen, in de jaren zeventig. De laatste ster aan het firmament was stevia, met die rare nasmaak. Ach, ik houd niet eens van zoet. Nou ja, wel van bokkenpootjes, macarons, kokosmakronen, kletskoppen en bramenkwarktaart.

Onlangs ontdekte ik in een Duitse supermarkt erythritol, dat is ook een suikervervanger. Het bevat geen calorieën en – o wonder – geen nasmaak. Het komt van nature voor in vruchten, maar ook in planten en groenten. Je verkrijgt het door fermentatie.

Dit product is in Nederland te koop in natuurwinkels. Het lijkt het tweelingzusje van suiker, maar schijn bedriegt. Een kilo suiker kost 0,79 cent, voor erythritol moet je 7,95 per 500 gram neertellen. De zoetkracht is een stuk minder.

Ik nam desalniettemin met deze prijzige suikertante de proef op de som en bereidde een bramenkwarktaart. De bramen plukte ik zelf, om de kosten te beperken.

Ingrediënten voor een bramenkwarktaart voor 6 personen

150 g bramen

75 g erythritol of 50 g suiker

100 g amandelmeel

50 g boter

eventueel: 1 tot 2 eetl. bloem en 1 eetl. cacao nibs

500 g volle kwark

3 eieren

Was de bramen en laat ze even uitlekken. Doe ze in een pannetje met een derde van het zoet en een beetje water. Verwarm zachtjes en roer tot de bramen tot moes zijn, dat duurt een minuut of 10. Laat afkoelen.

Pak een stuk bakpapier, maak het nat en wring het goed uit, dan laat het zich goed vouwen. Bekleed een springvorm (diameter van 20 cm). Meng het amandelmeel met de helft van het overgebleven zoet. Voeg de boter toe en kneed met koele hand tot een bal. Doe eventueel wat bloem erbij voor de stevigheid.

U kunt er ook een eetlepel van die pure cacao nibs aan toevoegen, dat zijn gedroogde stukjes cacaobonen (verkrijgbaar in de grotere supermarkten). Spreid de bal uit over de bodem en zet een kwartiertje in de koelkast.

Pak een kom en stort de kwark en de eieren erin. Mix goed. Voeg het restant van het zoet toe en klop nog even goed door. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stort het mengsel in de vorm. Lepel wat bramenmoes op het beslag en trek lijnen voor een mooi marmereffect. Na 45 minuten – afhankelijk uw oven – is de taart gaar. Serveer goed koud. Deze bramenkwarktaart doet het ook goed bij het ontbijt. Als de weegschaal niet wijkt, mag deze suikertante blijven.

bramenkwarktaart

bramenkwarktaart uit de oven

Geen reactie's

Geef een reactie