Is stevia zoet genoeg?

Goed nieuws: Coca-Cola stimuleert een actieve en gezonde leefstijl. Heus waar, dat hebben zij mij zelf laten weten. Keerzijde is dat ze het mierzoete bruine bocht blijven produceren (meer dan twintig suikerklontjes per liter). Voor de andere drankjes besloot de frisdrankgigant een natuurlijke zoetstof te testen: stevia rebaudiaba Berloni. Stevia zit tegenwoordig ook in snoepjes, zoals die van Céréal. Niet dat het snoep dan geen maltitol bevat… Maar goed, er staat zelfs een groenblaadje op de verpakking. Stevia dus. Van die plant is een concentraat te maken dat tweehonderd keer zo zoet is als suiker en geen calorieën bevat. Die zoetstof is deels goedgekeurd door de Europese Unie.

Stevia-pionier Jan Geuns, hoogleraar aan de universiteit van Leuven, onderzoekt al decennia de voordelen van deze zoetstof. In Japan en de VS is die allang toegelaten, bij ons pas in 2014. Reden? Stevia zou impotentie veroorzaken en kankerverwekkend zijn. Onzin, volgens Geuns. Het plantje is gezond en voor diabetici zeer geschikt. In 1997 verzocht hij om stevia als voedingssupplement te erkennen. De Belgische Hoge Gezondheidsraad stuurde echter een negatief rapport naar de Europese Commissie. Geuns vermoedt dat stevia een te geduchte concurrent zou zijn van suiker.

Er ontstond een levendige illegale handel in de struik. Sommige tuincentra verkochten die gewoon, zonder te vermelden dat het om een eetbare plant ging – dan riskeerden ze een boete van de Voedsel- en Waren Autoriteit en vernietiging van de waar.

Stevia is verkrijgbaar in natuurwinkels, in wit poeder. De chemische structuur verandert ook bij hoge temperaturen niet. De smaak is fris, bitter en zoet. Ongeschikt voor jam, maar wel voor cranberry-peren-roomtaart.

Cranberry-peren-roomtaartje

3 beschuiten, volkoren
100 gram amandelmeel
60 gram roomboter
1 dessertlepel bruine basterdsuiker
1 dessertlepel stevia (of 4 eetlepels gewone suiker)
170gram cranberry’s, gekookt
compote van drie rijpe peren
snuf gemberpoeder
snuf kaneel
1 bakje Philadelphia light roomkaas
10 walnoten, grof gehakt

Vermorzel de beschuiten en meng met het amandelmeel en de bruine basterdsuiker. Kneed met koele hand de boter erdoor. Houd een restje achter en vet daar een kleine springvorm mee in. Verpak het deeg in plastic en leg in de koelkast. Kook de cranberry’s kort in een bodempje water. Wacht tot ze knappen, voeg stevia (of suiker) toe (proef en voeg desnoods meer toe) en laat het fruit afkoelen. Kook de peren in een weinig water tot een grove moes (kruid met kaneel en gember) en laat deze ook afkoelen. Bekleed een kleine springvorm (20 centimeter) met het beslag en zorg voor een opstaande rand van ongeveer 2 centimeter. Smeer de roomkaas uit over de het deeg. Voeg de peren toe en vervolgens de cranberry’s. Zet 15 minuten in een voorverwarmde oven (220 graden).

Dien warm of koud op, en strooi de walnoten eroverheen.

Geen reactie's

Geef een reactie