braam-appeltoetje

Braam-appeltoetje, het ultieme heimweegerecht

‘Het is nog te vroeg’, zegt de oude man. ‘Of zijn ze al rijp?’ Ik wijs omhoog, naar de ongrijpbare dikke, zwarte bramen die zich aan de enorme struik bevinden. Hij knikt. ‘Voor mij zijn de bramen pas lekker als de scholen weer beginnen. Vroeger, toen ik nog in het onderwijs zat, waren ze het teken dat de vakantie voorbij was.’ Hij glimlacht als hij mijn gehavende handen ziet. ‘Volgende keer moet u een harkje meenemen, dat plukt makkelijker.’

Ik ben een ordinaire stroper. Deze bramen zijn zoveel lekkerder dan hun gigantische supermarktzusjes, heus, schone schijn bedriegt. Wildplukken is in Nederland verboden, al zul je voor het meenemen van een bakje buitenfruit niet in het gevang belanden. Houd wel deze tips in gedachten: reik altijd hoog, of denk gewoon aan plassende hondjes. In Zuid-Limburg kunnen bramen besmet zijn met de vossenlintworm, oppassen geblazen dus, want die is zeer schadelijk voor de gezondheid.

Bramen herinneren me aan de tijd dat de zomer een eeuwigheid duurde, het alleen ’s nachts regende en mijn moeder jam maakte van de plukbuit. Ja, ik heb heimwee en niet alleen naar bramenjam. Toen was appelmoes nog geen gladde substantie. Een goudreinet heette ook wel de Schone van Boskoop. Ze werd al in 1853 ontwikkeld door boomkweker P.A. Ottolander. Deze supermoesappel is een blijvertje en vormt met mijn zelfgeplukte bramen een harmonieus heimweegerecht.

Ingrediënten voor braam-appeltoetje voor 4 personen

hangop van 1 liter karnemelk, of bakje slagroom van 125 ml

2 tot 3 goudreinetten, geschild en in stukjes

2 (afgestreken) eetl. suiker

150 g bramen, grondig gewassen

3 eetl. geschaafde amandelen

Laat ’s ochtends een liter biologische karnemelk (die is lekker stevig) uitlekken in een schone, dunne doek, dan is-ie ’s avonds klaar voor gebruik. Doorgaans neem ik een theedoek die ik grondig heb uitgespoeld – een nagerecht dat smaakt naar wasmiddel is niet aan te bevelen.

Gebruik een pan met dikke bodem. Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snijd ze in stukjes. Meng met de suiker en doe in de pan, er hoeft geen water bij. Ik heb voor dit soort nagerechten een speciaal potje suiker waarin ik een uitgeschraapt vanillestokje heb gestoken, dat geeft een bijzonder aroma: mijn eigen vanillesuiker.

Was de bramen goed, meng ze met de appels en zet de pan op een heel laag vuurtje. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Roer tot het bramen-appelmengsel felrood is en compote-achtig van structuur. Pak vier bordjes, leg er wat van de hangop bij (of wat lobbig geklopte room), garneer met de compote en het amandelschaafsel.

Trek in nog meer appeltoetjes? Kijk dan even hier.

Geen reactie's

Geef een reactie