gevulde appeltjes

Goed gevulde appeltjes

Hij was knap, fit en viriel. ‘Het is een misdaad om niet goed voor jezelf te zorgen’, vond voedings- en fitnessdeskundige Bernard Macfadden (1868-1955). ‘Wie wil er nu eindigen als een crimineel?’ Het was ook niet voor niets dat hij zijn voornaam had veranderd in Bernarr. Als je die twee r-en goed laat rollen, hoor je leeuwengebrul. Kracht, daar ging het om.

Na de Eerste Wereldoorlog en de Spaansegriepepidemie stonden in de Verenigde Staten een flink aantal gezondheidsdeskundigen op met een goed gevoel voor marketing. Macfadden gold als de grote roerganger, met zijn gratis lezingen over gezondheid, tijdschriftenuitgeverij en New Yorkse Penny Cafetaria waar je voor 5 cent een vegetarisch vijfgangenmenu kon nuttigen.

Volkoren

Macfadden en zijn concurrenten hadden veel gemeenschappelijk, zoals het promoten van lichaamsbeweging, het eten van volkorenproducten en het geregeld vasten, maar dat niet alleen. Ze herschreven naar believen hun eigen geschiedenis: ze veranderden hun geboorteplaats en verzonnen diploma’s en familieleden. Macfaddens dochter leed aan een hartaandoening en stierf op jonge leeftijd. Dat was geen reclame, zei hij. Het was dan ook goed dat ze was vertrokken.

Een van zijn volgelingen was Paul Chappuis Bragg (1895-1976). Diens imperium is nog altijd winstgevend met een eigen recepten- en productlijn. Bragg telde met liefde wat jaartjes bij zijn echte leeftijd om voor altijd zijn eigen reclamezuil te zijn. 

Schoondochter Patricia (inmiddels 92) heeft het stokje overgenomen en voorziet tot op de dag van vandaag de natie van recepten, zoals deze gevulde appeltjes. Ik ben ermee op de loop gegaan.

Ingrediënten voor gevulde appeltjes met bataat, wodka-rozijntjes en flintertjes spek. Bijgerecht voor 3 personen.

2 eetl. rozijnen, geweld in wodka of earlgreythee

3 zoete aardappeltjes, geschild

3 goudrenetten, doorboord en uitgehold (bewaar het vruchtvlees)

wat flinters gerookt spek

drupje citroensap

wat olijfolie of roomboter

peper en zout naar smaak

½ Spaans pepertje, in sliertjes

Laat de rozijntjes een nachtje wellen. Stoom de aardappels in 10 minuutjes gaar. Besprenkel de appels en de appelstukjes met wat citroen. Bak de stukjes in wat roomboter in een koekenpan goudbruin. Voeg het spek en de afgegoten rozijnen toe, en warm goed door.

Pureer de aardappelen en breng op smaak met wat peper en zout. Meng met het appelmengsel. Vul de appeltjes, vet ze goed in en zet ze dan rechtop in een ingevette ovenschaal. Bak gedurende 25 minuten op 200 graden. Garneer met wat sliertjes Spaanse peper en eventueel wat peterselieblad. Deze gevulde appeltjes zijn lekker bij een stoofje.

Trek in meer recepten met zoete aardappel?

Geen reactie's

Geef een reactie