Stamppotje van zoete aardappel, worstjes en rode uien

Bunkeren met Boris’ stamppotje

Het is een fenomeen, mannen van middelbare leeftijd in sportbroek. Zelfs Boris Johnson is in lycra gesignaleerd. De Britse premier geeft graag het goede voorbeeld en dat is niet voor niets. Op 6 april belandde hij namelijk op de ic van het Londense St Thomas’ Hospital. Oorzaak? Corona. Het Verenigd Koninkrijk is inmiddels Europa’s koploper in covid-19-slachtoffers.

Johnson is ervan overtuigd dat hij zijn coronabesmetting mede had te danken aan zijn overgewicht, daarom heeft hij nu de oorlog verklaard aan obesitas. Op zijn regering rust de schone taak de bevolking aan te zetten tot supersnel gewichtsverlies. Liefst 64 procent van de Britten is te zwaar. Die haast is ingegeven door de angst voor een tweede golf besmettingen in het najaar. Hoge ambtenaren praten nu met dieetclub Weight Watchers, las ik onlangs in The Guardian.

Hoe Johnson gaat afvallen – hij weegt 111 kilo – staat niet in het artikel. Jaren geleden zei hij dat hij het liefst ontbijt met een stuk cake en ’s middags wat chocoladecroissants eet ‘om de hongerige wolf van zich af te schudden’. Hij spoelt die zoete vettigheid weg met een liter cola light. Zijn lievelingskostje is bangers, mash and mustard: worstjes met aardappelpuree, jus en mosterd, met een glaasje wijn ernaast. Kleur of prijs maakt niet uit: all wine is good, aldus de premier. Dat belooft wat.

Ik heb een eigen interpretatie van zijn favoriete maal gemaakt. Serveer uit op het bord, dan eet je zo de helft minder.

Boris’ stamppotje van zoete aardappel, worstjes en rode uien
Ingrediënten voor 3 personen,

flink handje cranberry’s (uit de diepvries)

3 zoete aardappelen (oranje), geschild, in plakken

scheut olijfolie

peper en zout naar smaak

2 verse worstjes

klont roomboter

wat rozemarijn

wat salieblaadjes

3 rode uien, in ringetjes

scheutje bouillon

1 flinke theel. mosterd

scheutje balsamico

wat rode sla

Laat de cranberry’s ontdooien. Pak een schaal, doe de aardappelschijfjes erin, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster in de oven in zo’n 25 minuten gaar, op 190 graden.

Snijd de verse worst in stukken en bak bruin in wat roomboter. Voeg de rozemarijn en salie toe en bak al omscheppend mee en laat garen.

Doe in een andere pan een klont roomboter en bak de uien zachtjes aan. Neem de tijd. Giet er wat bouillon bij. Zet het vuur iets hoger en laat wat inkoken. Voeg de mosterd toe, roer, en doe dan een flinke scheut balsamico erbij. Voeg de cranberry’s toe. Laat zachtjes pruttelen.

Stamp de aardappelen tot een puree. Serveer uit op een bord, garneer met de sla. Drapeer de worst en de uien eromheen. 

Meer stamppotjes? Die van Tim Knol is ook lekker!

Geen reactie's

Geef een reactie