bonenballetjes

Bonenballetjes, prima nachtvoer

In Nederland werken 1,3 miljoen arbeidskrachten geregeld ’s nachts. Onlangs schaarde ik me tijdelijk onder hen. In een vorig leven maakte ik het weleens laat voor deze krant, maar die diensten hielden om half 1 op en dan was er bier tot besluit. Met de kennis van nu noem ik dat klein bier.

Vier nachten moest ik aan de bak. Stond ik om 8 uur ’s ochtends buiten, dan keek ik verdwaasd naar de frisgewassen colonne op weg naar kantoor. Vertwijfeld vroeg ik me af wat voor een dag het was. In de supermarkt kocht ik het ontbijt dat ik pas ’s middags zou eten.

Nachtwerk vormt een enorme aanslag op de gezondheid, de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 is groot. Veel ziekenhuizen geven daarom voedingstips aan het personeel. Wat kun je doen om gezond te blijven? Hoe beteugel je de zoetzucht?

Het advies is dan om niet naar snoep te grijpen, maar juist eiwitrijke voeding tot je te nemen, zoals een salade met nootjes of een eitje. Voor het vetzuchtbeest dat op een gegeven moment de kop op steekt, heb ik inmiddels de remedie gevonden. Deze eiwitrijke bonenballetjes! Ook lekker op normale dagen.

Ingrediënten voor bonenballetjes met gemengde groente, hoofdgerecht voor 2 personen

1 blik kidneybonen, 400 g (afgespoeld en uitgelekt)

1 sjalot, in stukken

2 worteltjes, in stukken

2 snackpaprika’s, van zaadlijsten ontdaan, in stukken

1 stengel bleekselderij, in stukken

snuf gerookt paprikapoeder

3 takjes platte peterselie, fijngehakt

de blaadjes van 5 tijmtakjes

scheut worcestershiresaus

1 afgestreken eetl. milde sambal (ik nam Lee Kum Kee Chili Garlic)

2 eieren

broodkruim van 2 boterhammen

scheut olijfolie om in te bakken

Pak een mengkom en doe de kidneybonen erin. Stamp ze tot een puree. Snipper in uw keukenmachine de groenten. Voeg toe aan het bonenmengsel, en doe dan de kruiderij erbij, de worcestershiresaus en de sambal. Meng goed. Klop de eieren door het beslag en voeg het broodkruim toe. Het beslag moet stevig zijn en niet te nat. Mocht dat toch zo zijn, voeg dan nog wat broodkruim toe. Dek af en zet minstens een halfuurtje in de koelkast.

Vorm daarna balletjes van het beslag. Laat in een koekenpan met stevige bodem wat olie warm worden. Bak de balletjes mooi goudbruin. Serveer in een pitabroodje met wat sla en zet er een yoghurtsausje met blokjes komkommer naast.

Eet de bonenballetjes vóór uw avonddienst of neem ze mee. Als u wat brokjes feta toevoegt aan het beslag, krijgt het geheel een totaal andere smaak. Ook erg lekker.

Trek in nog meer bonen? Maak dan een bonenburgertje!

Geen reactie's

Geef een reactie