Mexicaanse bonenburgers

Kunt u tien diepe kniebuigingen maken? Dan maakt u kans op een gratis buskaart of een doosje condooms. In Mexico-Stad heeft de overheid onlangs een groot anti-obesitas-offensief in het leven geroepen: 70 procent van de 9 miljoen inwoners is veel te dik. Op stations kan de bevolking op een machine door de knieën gaan. Het loopt storm.

Een fascinerend initiatief, want waarom geef je mensen een gratis buskaartje als ze meer moeten bewegen? Die condooms intrigeren me ook: Canadese onderzoekers hebben aangetoond dat mensen gemiddeld 3.5 calorieën verbranden per minuut seks. Gegeven het feit dat een gemiddelde vrijpartij 6.5 minuten duurt (ja, dat is ook onderzocht), zal het afslank­effect van deze actie nihil zijn.

Misschien kunnen we beter kijken naar wat er wordt gegeten? De van origine Mexicaanse chef-kok ­Roberto Santibañez vermoedt dat deze obesitasepidemie wordt veroorzaakt door genetisch gemodificeerde maïs, hoofdbestanddeel van de voeding in zijn thuisland. Tegenwoordig woont en werkt hij in New York: daar heeft hij twee restaurants geopend. ‘Vroeger zaten er nog vezels in maïs, nu bevatten ze louter koolhydraten’, schrijft hij op zijn site. Zijn gerechten vallen op door de lichte en frisse toets: Santibañez’ guacamole met komkommer, ananas en avocado past perfect bij mijn ­bonenburgers.

Bonenburgers met komkommer-ananas-guacamole
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten

Voor de burgertjes
1/2 rood uitje, in fijne blokjes
1 teentje knoflook, gehakt
Olijfolie
1 tomaat, fijngesneden
1/2 Spaans pepertje, fijngehakt
1 blik kidneybonen (225 g), uitgelekt en afgespoeld
Zout naar smaak
50 g broodkruim
1 eitje, losgeklopt
Wat tarwebloem
1 eetl. korianderblad, fijngehakt

Voor de guacamole
1/4 komkommer (geschild, van zaadlijsten ontdaan), in blokjes
1/2 rood uitje, heel fijn gesnipperd
1/2 groen pepertje, fijngesneden
1 eetl. limoensap
Snuf zout en peper
1 rijpe avocado, in blokjes
1 flinke schijf verse ananas, in blokjes
Wat korianderblaadjes

Bak het uitje met de knoflook glazig in een scheut olijfolie. Doe de ­tomaat en het pepertje erbij. Bak zachtjes tot het vocht is verdampt. Laat afkoelen. Plet de bonen met een pureestamper. Voeg de olie en wat zout naar smaak toe. Doe het tomatenmengsel en het broodkruim erbij. Klop een eitje los, giet bij het bonenmengsel en meng. Voeg eventueel wat bloem toe als het mengsel te nat is. Zet koel weg.

Maak de guacamole. Meng de ingrediënten voorzichtig – met uitzondering van de ananas en de koriander.

Vorm balletjes van het bonenmengsel. Bestuif met wat bloem. Bak ze in olijfolie bruin in ongeveer 6 minuten. Keer regelmatig.Als de burgertjes bijna gaar en mooi bruin zijn, voegt u de ananas bij de guacamole. Schep om en garneer met korianderblad. Paarse majoraanbloemetjes passen er ook goed bij. Dien op met een toefje zure room en eventueel wat limoenzeste.

Trek in nog een gerecht met Mexicaanse toets?

20150801_201820

Geen reactie's

Geef een reactie