Avocado met dille en rivierkreeftjes

Avocado met dille, een gelukkig huwelijk

De avocado was al een eeuw geleden een zeldzame en zeer gewilde gezondheidsbom. Alles wat destijds van ver kwam, kreeg een gezondheidspredicaat. Tegenwoordig is de vraag naar deze groene vrucht ontzettend groot en dat heeft grote gevolgen. In de doorgaans warme avocadoproducerende landen is erg veel water nodig om de vrucht te laten gedijen.

De Nederlander is een van de grootste avocado-eters ter wereld. Op de eerstehulpafdeling is de ‘avocadohand’ inmiddels een berucht verschijnsel, dat zelfs een vermelding kreeg in de Van Dale. Wat wil het geval? Bij het ontpitten belandt het mes geregeld in de handpalm en schiet vervolgens door in de wijsvinger.

Hoog tijd om de avocado weer als luxe beschouwen en te serveren op hoogtijdagen, bijvoorbeeld als een feestelijk retrogerechtje. Eind jaren tachtig maakte ik geregeld guacamole – bekend van de Mexicaanse restaurants, die destijds als paddestoelen uit de grond rezen. De variant die ik nu heb bedacht, is kruidig en fris door de toevoeging van dille. Dit kruid heeft mijn hart gestolen – voeg dille toe aan een bordje kippensoep en die ondergaat een complete transformatie.

In dit gerecht vormen avocado, dille en citroen een gelukkig driemanschap. Wees niet zuinig met de dille, die mag de boventoon voeren. De rivierkreeftjes zijn een prachtige toevoeging. Let wel op waar die vandaan komen, soms beslaat hun tocht naar Nederland vele kilometers. Een smakelijk alternatief is de Hollandse garnaal, die op zijn beurt al in een jarenzeventigvoorgerecht met avocado belandde, dobberend in de cocktailsaus.

Ingrediënten voor avocado met dille en rivierkreeftjes, voorgerecht voor 2 personen

2 rijpe avocado’s

15 g dille, fijngesneden (houd wat blad achter ter garnering)

rasp van een ½ biologische citroen, plus een scheutje sap

1 ei (biologisch)

1 eetl. zure room

2 sneetjes van een ciabattabroodje

100 g rivierkreeftjes

Neem het vruchtvlees van twee rijpe avocado’s. Snijd in blokjes en doe in een kom. Pureer met de hand of met behulp van een staafmixer. Voeg peper en zout toe en doe het citroenraspsel plus sap en de dille erbij. Meng goed.

Kook het ei hard. Laat schrikken. Snijd doormidden. Doe het eigeel en de zure room bij het avocadomengsel. Schep om. Proef en voeg desgewenst meer dille of room toe.

Rooster het ciabattasneetje. Smeer het avocadomengsel er goed over uit. Garneer de randen met de rivierkreeftjes. Steek er een paar dilleblaadjes tussen. Leg een ei-helftje in het midden, met de bolle kant naar boven. Serveer op een mooi bord.

Trek in een gerecht met een Mexicaanse toets?

Geen reactie's

Geef een reactie