soepfondue

Soepfondue uit de hotpot

Hoe steek je een vijftig jaar oude jurk in een nieuw jasje? Onlangs dacht ik terug aan het kerstdiner van 1973. Mijn moeder, nooit wars van een experiment, vulde het fonduestel met warme bouillon. ‘Dit is Japans’, zei ze plechtig. Aan de stokjes reeg je geen vlees, maar vis of groente die je gaarde in de hete bouillon. Op het eind schonk ze de soep in porseleinen kopjes, die dronk je als een digestief.

Blijkbaar was mijn moeder haar tijd ver vooruit. Tegenwoordig zijn er elektrische tweevaksfonduepannen op de markt. Hotpots. Daarmee verwarm je dus twee soepjes tegelijkertijd. Die zijn in Aziatische landen een fenomeen. Hotpotten is volgens foodwatchers dé voedseltrend van 2023. Het koken gebeurt aan tafel, met de ingrediënten kun je eindeloos variëren.

Ingrediënten voor soepfondue

Voor de groentebouillon

1,5 liter water

olie om in te bakken

1 selderijstengel, in stukjes

3 sjalotjes, in ringen

¼ witte kool, in reepjes

1 flinke winterwortel, in plakjes

2 laurierblaadjes, gekneusd

Om te dopen in de groentebouillon

2 kleine paksoi, in stukjes

250 g kastanjechampignons

200 g broccoliroosjes

Voor de visbouillon

1,5 liter water

3 tot 4 viskoppen (vraag uw visboer)

1 winterwortel, in plakjes

1 pastinaak, in plakjes

2 laurierblaadjes, gekneusd

3 flinke sjalotten, in ringen

scheut vissaus

Om te dopen in de visbouillon

200 g grote garnalen (asc)

200 g gerookte zalm (asc)

bloemkoolroosjes

Voor de dipsaus

flinke scheut sesamolie

1 tot 2 theel. sesamzaad

scheut sojasaus (bijvoorbeeld Kikkoman light)

scheut rijstazijn

scheut limoensap

blaadjes korianderblad (naar smaak)

garnituur

250 g krieltjes, gekookt

3 tot 4 lente-uitjes, schuin gesneden

1 komkommer, in blokjes

sojasaus (bijvoorbeeld ponzu)

sambal

2 avocado’s (in bolletjes gestoken, besprenkeld met citroensap)

2 zakjes emping (notenchips)

100 g zeekraal

Maak de soepjes. Rooster de groenten, voeg toe aan het water met kruiderij en laurierblad, breng aan de kook en laat zachtjes trekken. Van de viskoppen maakt u in een half uurtje een fijne bouillon. Zeef en voeg de groente toe. Laat garen. Wilt u geen kookstress? Maak de soep vandaag en vries in voor later.

Verwarm de soep in twee (fondue)pannen of vraag aan de kerstman een hotpot, daarmee is het voor zowel de vleeseter als de veganist een gezellig samenzijn. Maak de dipsaus in een ruime hoeveelheid. Geef iedereen een kommetje.

Zet groenten en vis op tafel. Doe de garnituur in schaaltjes. Leg de satépennen of speciale fonduenetjes klaar. Neem plaats, het koken kan beginnen.

Een ander bijzonder soepje proberen? Maak dan radijsjessoep.

Geen reactie's

Geef een reactie