Radijsjessoep met pistou

Radijsjessoep met pistou

Wat u op tafel zet, is voer voor marktonderzoekers. Een van de beurzen waar je onlangs de nieuwste trends op eet- en drinkgebied kon bewonderen, was Anuga in Keulen. Wat blijkt? Op dit moment is er grote behoefte aan lekkere én gezonde producten die je immuunsysteem een oppepper geven.

Een veelbelovende nieuwkomer is sacha inchi, hier verkrijgbaar onder de naam Inca-olie. Het is een wondermiddel dat afkomstig is uit Colombia en Peru. Goed voor lijf en leden en eeuwige schoonheid. Toen ik dit las, dacht ik onmiddellijk aan quinoa, dat daar ook vandaan komt, en dat we in 2016 onthaalden als superfood. En aan chiazaad en Inca-bessen. Op het moment dat ze híér een hype werden, moesten de boerenfamilies dáár terugvallen op andere voedingsbronnen.

Daarom blies ik de radijs, een ouwe zeer gezonde getrouwe, nieuw leven in en maakte er een kleurrijk soepje van. Tegenwoordig zijn radijsjes het hele jaar rond in Nederland verkrijgbaar. De pistou, een van origine Provençaalse saus, maakte ik van radijsjesloof. Is er nog geen Inca-olie bij u in de buurt te vinden? Dan volstaat een goede (olijf)olie, die is net zo gezond en heeft veel minder vlieguren gemaakt.

Ingrediënten voor radijsjessoep, voorgerecht voor 2 personen

250-300 g radijsjes (met loof)

scheut Inca-olie of olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, uit de knijper

500 ml (kippen)bouillon (zelfgetrokken of van blokje)

eventueel: eetbare bloemetjes

eventueel: scheutje bietensap

Voor de pistou

loof van een bundeltje radijsjes

1 teen knoflook, uit de knijper

handje gemengde nootjes

Inca-olie of zachte (olijf)olie

Snijd het loof van de radijsjes en leg apart. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de radijsjes erop en besprenkel met olijfolie. Rooster op 190 graden in ongeveer 20 tot 25 minuten, afhankelijk van uw oven. Bak in de tussentijd het gesnipperde uitje in een koekenpan glazig in wat olijfolie. Voeg dan de knoflook toe. Houd het vuur laag. Verwarm de bouillon.

Maak in de tussentijd de pistou. Doe het loof in een mengkom met de knoflook, de nootjes en een gulle scheut olijfolie. Blender tot een gladde massa. Voeg eventueel wat peper toe.

Pureer de radijsjes in de keukenmachine met het ui-knoflookmengsel. Voeg toe aan de bouillon. Wilt u een wat intensere kleur? Doe er dan wat bietensap bij. Roer goed en warm lekker door. Breng de radijsjessoep op smaak met wat peper of zout. Schenk in kommetjes en garneer met een radijsroosje of de laatste eetbare bloemetjes uit de tuin. Besprenkel met pistou. Eet er gerust een broodje bij.

Geen reactie's

Geef een reactie