roomboter

Roomboter, vet lekker

Wat gebeurt er als je de koolhydraten zo veel mogelijk uit je menu schrapt en je extra vet gaat eten? Over dit voedselexperiment las ik een jaar geleden op LinkedIn. Voedingsdeskundige Yneke Kootstra haalde een onderzoek aan van diëtist Connie Hoek. Die besloot in 2015 een maand haar dagelijkse calorie-inname voornamelijk uit vet te halen, en dat niet alleen, ze gooide er nog eens duizend vette calorieën bovenop. Ze kwam een paar gram aan.

Wat interessant, was mijn reactie. ‘Zullen wij dat ook doen’, stelde Yneke voor. Ik ben opgegroeid in een tijd dat magerproducten in opmars waren. Veel vet kan toch niet goed voor je zijn, maar mijn impulsiviteit won het van mijn vetangst. Wij gaven ons onderzoek – werktitel #Vetbekkies – vorm door drie weken voor aanvang een meting te doen, eentje bij dag één, een op het eind en eentje drie weken daarna.

Dus tapten we thuis bloed af, schepten ontlasting in een potje voor microbioomonderzoek. We stonden dagelijks op de weegschaal, namen ook onze bloeddruk onder de loep en telden nauwgezet calorieën. Wat zet je eigenlijk op tafel?

We haalden het vet voornamelijk uit zuivel. Blauwe bessen, mascarpone, noten, groene groenten, roomboter, kaas, ei en spek deden hun intrede. De Nederlandse Zuivel Organisatie publiceerde onlangs dit onderzoek in Voeding Magazine.

Mijn onderzoekspartner weegt geen gram te veel en doet aan duursport. Ik grossier in duizenden grammen te veel, zet zo’n achtduizend langzame stappen per dag. De labtesten zagen er voor allebei goed uit, geen verandering in cholesterol, bloedsuikers waren dik in orde. Er was geen verandering in gewicht. Het was doodeng en lekker tegelijkertijd.

Tijdens dit project maakte ik mijn eigen roomboter, een verrassend leuk klusje.

Ingrediënten voor roomboter met olijven of tomaat, bijgerecht voor 8 personen.

500 ml slagroom (35 %)

(zee)zout naar smaak

5 gemarineerde tomaatjes, fijngesneden

5 groene olijven, fijngesneden

3 takjes platte peterselie

eventueel: knoflook, peper en andere smaakmakers

Pak een beslagkom. Mix de slagroom tot vlokken (denk aan roerei). Dat kan even duren, een minuut of 10, 12. Pak dan een zeef en druk het vocht uit de boter. Ik vulde er een beker mee. Drink lekker op, of gebruik voor een ander gerecht.

Kneed de roomboter vervolgens in koel water tot er geen melkdeeltjes meer te zien zijn. Het resultaat was in mijn geval 175 gram pure boter. Ik voegde zout naar smaak toe en deelde de bal in twee stukken. Door de ene helft kneedde ik de fijngesneden tomaatjes en in de andere helft gingen de olijven en de fijngesneden peterselie. Lekker op brood, mooi op tafel.

Trek in nog meer vet? Maak dan obazda, een mooie kaascrème.

Geen reactie's

Geef een reactie