Obazda

Obazda, royale kaascrème

Otto I van Beieren (1848-1916) vierde onlangs zijn verjaardag, gelijk met Willem-Alexander. Koning Otto was geen feestneus, maar misschien hebben ze in de hemel toch nog de slingers opgehangen.

Op jonge leeftijd moest Otto in het leger en wat hij in de Oostenrijks-Pruisische oorlog meemaakte, liet flinke sporen na. Zijn broer Ludwig was troonopvolger, maar aangezien die louter van mannen, grote gebouwen en het werk van Wagner hield, moest Otto de nazaten voortbrengen. Dat was een onmogelijke taak, want hij leed aan paniekaanvallen en slapeloosheid.

Moeder Marie hield veel van haar jongens. Ook zij had het niet makkelijk, zij ambieerde een carrière in de bergsport, maar haar man was tegen. Toen ze eenmaal weduwe was, nam ze de jongens geregeld mee op fikse wandeltochten om de zinnen te verzetten.

Toen Ludwig enige tijd later onder duistere omstandigheden verdronk, was Otto ineens koning – al heeft hij dat nooit geweten, want hij leefde in complete afzondering. Zijn oom Luitpold en diens kornuiten gingen er met de troon vandoor, want zo gaan die dingen in koninklijke kringen.

De Beierse keuken kent veel klassiekers, waaronder Obazda (ook wel bekend als Obatzter of Obatzda). U kunt het gebruiken als broodsmeersel – lekker tijdens een berglunch. In Beieren is het overal te koop en bovendien een bierstubeklassieker. Deze kaascrème heeft sinds 2015 een BGA, een beschermde geografische aanduiding, en staat vermeld in het kwaliteitsregister van de EU. Zelf maken is een eitje.

Ingrediënten voor Obazda, royale kaascrème

200 g camembert

50 g roomkaas

40 g roomboter

1 theel. karwijzaad, gevijzeld

peper en zout naar smaak

1 theel. gerookt paprikapoeder

1 rood uitje, gesnipperd

15 g bieslook, fijngesneden

scheut Weihenstephaner (weizenbier)

wat uiringetjes ter garnering

wat pretzels (zoutjes) ter garnering

eventueel: radijsjes

Neem een flinke kom. Prak de camembert, de roomkaas en de roomboter tot een stevige massa. Vijzel het karwijzaad en doe bij het kaasmengsel. Breng op smaak met peper, zout en het gerookte paprikapoeder. Meng goed. Voeg een rood gesnipperd uitje en wat fijngesneden bieslook toe. Blijf prakken, al is gebruik van een keukenmachine natuurlijk niet verboden.

Maak het geheel lekker smeuïg met een scheut Weihenstephaner (of ander weizenbier). U kunt de kaascrème op een groot bord serveren met wat uiringen, radijsjes en een grote pretzel; zo’n enorme hartige krakeling.

Ik bekleedde het geheel met kleine pretzels (te vinden in het zoutjesschap van de supermarkt) bij gebrek aan het grote werk. Obazda heeft een lekkere stevige smaak, maar is niet geschikt voor mensen met vetangst. Drink er gerust het restant bier bij.

Vanaf links: Ludwig, moeder Marie en Otto, rond 1860.

Nog een klassiekertje van onze buren proberen? Maak dan Grüne Sosse.

Geen reactie's

Geef een reactie