Frisse groene blaadjes

Elke streek kent in Duitsland zijn eigen specialiteit. In Frankfurt en omstreken eten ze als sinds eeuwen een prachtige kruidensaus: Grüne Sosse (Grie Soss in dialect).

Ze zijn koploper Europees overgewicht, onze oosterburen. De dikke Duitser neemt volgens het Duitse Voedingscentrum, Het Max Rubner Instituut, te veel vlees en te veel gemaksvoedsel tot zich. Toen 25 jaar geleden de twee Duitslanden weer een werden, moesten de onderzoekscijfers worden bijgesteld. Uit de jongste cijfers blijkt echter ook dat het aantal vegetariërs is verdubbeld. In de supermarkten is er, misschien om die reden, veel aandacht voor groenten. Bij elk aardappeltje staat precies de herkomst vermeld. En daar niet alleen. Onlangs was ik in München en op de potjes augurken stond keurig vermeld waar ze vandaan kwamen: van het Dachauer Land. Toen moest ik toch even slikken.

Elke streek kent zijn eigen specialiteit, en al pleit het Max Rubner Institut om meer groen te eten, je zou denken dat in Frankfurt en omstreken daar al sinds de tijd eeuwen gehoor aan wordt gegeven. Grüne Sosse, Grie Soss in dialect, is er het traditionele bijgerecht. Goethe schreef er al over. Supermarkten verkopen speciale kruidenpakketten, er is een jaarlijks festival waarin het gerecht een eerbetoon krijgt en twee jaar geleden verscheen er zelfs een boek. Op internet vinden verhitte discussies plaats over bereidingswijzen. Er zijn lieden die het alleen in de lente maken. Overdreven? Ja. Het is altijd tijd voor groen en niet alleen in de lente.

Ingrediënten voor Grüne Sosse of Grie Soss, bijgerecht

5 eieren, hardgekookt en afgekoeld
2 eetlepels sour cream
2 eetlepels volle Turkse yoghurt
scheut olijfolie
peper en zout naar smaak
scheut witte wijnazijn
1 theelepel mosterd
bosje bieslook
bosje peterselie
1/2 bakje tuinkers
1/4 bosje dille
paar blaadjes zuring
paar blaadjes kervel of maggiplant
wat citroenmelisseblaadjes of dragon

Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Klop in een kom de sour cream met de yoghurt los. Roer er een scheut olijfolie doorheen. Voeg peper en zout toe en roer er een scheut witte wijnazijn doorheen. Neem van de 3 hardgekookte eieren alleen het eigeel. Roer fijn met een vork (of druk door een zeef) en voeg bij het zure roommengsel. Meng goed. Was de kruiden en snijd het ultra fijn. Gebruik daarvoor een scherp mes en geen keukenmachine. Bieslook en peterselie vormen samen de meerderheid. Frankfurters staan erop dat er zeven kruiden worden gebruikt, maar met een vrije hand komen we ook een heel eind. Hak goed en doe vervolgens het groen bij het roommengsel. Klop goed en proef. Voeg desgewenst wat meer van het een of het ander toe. Zet dan het mengsel in de ijskast. Kook de vastkokende aardappeltjes gaar en serveer mooi uit: saus op een bordje, aardappeltje ernaast en garneer met schijfjes hardgekookt ei. Er kan een biefstukje of een stukje vis bij, maar noodzakelijk is dat niet.

54xgQZFmICkafPPCKz5xbfOVB6VprFXDUzng7M3LDsw

Geen reactie's

Geef een reactie