Romige zalmsalade

Romige zalmsalade in de mantel der liefde

Had je lange benen, was je lekker bruin en in het bezit van een slank middenrif, dan droeg je in 1965 een bikini. Voor alle dames die niet aan deze schoonheidseisen voldeden – ook omdat ze de 30 waren gepasseerd – kwam 56 jaar geleden de mantel der liefde op de markt. Een heus kledingstuk, zo las ik in onlinekrantenbank Delpher.

Het was een ontwerp van het Franse modehuis Hermès. Met deze badstof maxi-jurk, eigenlijk twee aan elkaar gestikte strandlakens, verhulde je alles wat het daglicht niet kon verdragen. In de taille zaten linten die je kon strikken. Daarmee waren alle schoonheidsfoutjes netjes aan het oog onttrokken, aldus de verslaggever van het Algemeen Handelsblad.

Het vrouwenfiguur was een bron van zorg. Oneffenheden beteugelde je met magere voeding of oefeningen en als die niet hielpen, trok je de mantel der liefde aan. In de tussentijd waren bepaalde vormen van voedselverspilling bizar genoeg ook in de mode.

Omdat een avocado veel vetten bevatte, smeerden talloze vrouwen die op het gezicht in plaats van op de boterham, want voor een mooie huid moest je wat over hebben. Zij zetten graag hun tanden in een grapefruit, want die had een gezonder imago.

Begin 1900 kwam deze citrusvrucht in Nederland op de markt en kreeg faam als afslanker. De afgelopen jaren kampt hij met gezichtsverlies omdat een bestanddeel van de vrucht de werking van onder meer cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers, antibiotica en viagra belemmert. En de avocado? Die zit nu lekker in de lift. Een goed idee om dik en dun te verenigen met deze jarentachtigsalade.

Romige zalmsalade met grapefruit en avocado, voorgerecht voor 2 personen.

1 rode grapefruit of 2 handsinaasappels

1 avocado

wat citroensap

125 ml slagroom

peper en zout naar smaak

eventueel: mierikswortelspread

150 g zalm

kappertjes ter garnering

wat druppeltjes olijfolie

bieslook ter garnering

Schil de grapefruit. Verwijder ook het wit van de schil. Wurm de partjes er met behulp van een scherp mes netjes uit, verwijder de velletjes en leg het vruchtvlees in een schaaltje. Steek met een meloenmes balletjes uit de avocado. Leg ze in een kom. Besprenkel met wat citroensap zodat ze niet verkleuren.

Klop de slagroom lobbig en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat mierikswortelspread toe. Neem een bordje en schep wat van het roommengsel erop. Draai rozetjes van de zalm en plaats ze in het midden. Doe er een avocadobolletje in. Drapeer de grapefruit op de room en leg er wat kappertjes naast. Bedruppel met wat olijfolie. Garneer met de bieslook. Schik het restant van de romige zalmsalade op een mooie schaal.

Trek in meer zalm? Kijk dan even hier.

Geen reactie's

Geef een reactie