Plov met tomaat en munt

Plov met tomaat en munt

Als Maria spreekt over haar thuisland Oekraïne, dan heeft ze het niet over de verwoestingen die in haar woonplaats Charkiv hebben plaatsgevonden, maar over het eten dat troost biedt. Onlangs nam ze haar intrek in een voormalig schoolgebouw in Amsterdam. Zo leerde ik haar kennen.

Ze haast zich te zeggen dat het in de vorige opvang ook prima was. Natuurlijk. ’s Avonds at ze het eten dat door anderen was bereid. Totdat ze in haar nieuwe behuizing, mét gemeenschappelijke keuken, de uien sneed, de wortel raspte en een kip braadde. Toen voelde ze zich eindelijk thuis.

In een oogwenk stond haar favoriete maal op tafel: een bordje kruidige plov. Dit gerecht geniet wereldwijd roem, het is ook bekend onder de naam pilav. De basis bestaat uit rijst die in bouillon is gegaard, onder toevoeging van ui en wortel. Het is troostvoedsel bij uitstek.

Eventueel kun je aan het rijstmengsel vlees toevoegen. Er zijn koks die alle ingrediënten, rijp en groen, in een pan stoppen en het geheel zachtjes laten garen. Inmiddels ben ik plovdeskundige in wording. Mijn versie bestaat uit gebakken pandanrijst in tomatensaus. Ik voeg er graag een restje kippenvlees aan toe. Een stukje chorizo misstaat trouwens ook niet.

En trouwens, een vegetarische plov hoort ook tot de mogelijkheden, met geroosterde noten en fijngesneden dadels.

Ingrediënten voor plov met tomaat en munt

2 uien, gesnipperd

scheut olie om in te bakken

2 tenen knoflook, gehakt

peper en zout naar smaak

2 takjes verse tijm

100 g bloemkool, grofgehakt

¼ winterwortel, geraspt

200 g pandanrijst

½ liter pittige (kippen)bouillon

200 g kippenvlees, gebakken

100 g passata

45 g rozijnen

eventueel verse munt

Snipper de uitjes. Pak een grote koekenpan, giet een scheut olie erin en bak de ui glazig. Voeg de knoflook toe en schep om. Breng op smaak met peper, zout en tijm. Doe de grofgehakte bloemkool en de winterwortel erbij. Voeg dan de rijst toe en bak omscheppend mee tot de korrels glanzen.

Voeg dan de bouillon toe. In de hete pan borrelt en bruist het. Sta dit een paar minuten toe, zet dan het vuur zachter en laat het geheel zachtjes pruttelen. Laat niet droogkoken, voeg eventueel water toe. Doe dan het kippenvlees of de worst bij het rijstmengsel en schep goed om. Voeg passata (tomatensaus) en rozijnen toe.

Laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Proef of de rijst gaar is, geef zo nodig iets meer tijd. Serveer met de munt en een paar verse tomaatjes. Een pittige groene salade maakt het af.

Trek in meer Oekraïens eten? Maak dan okroshka!

Geen reactie's

Geef een reactie