Wina’s retro moccatoetje

 

Onlangs kreeg ik een cadeautje van een vriendin, die haar moeders inventaris onder de loep had genomen. Nee geen zorg, met mama was alles in orde, maar opgeruimd staat netjes. Het is een dun boekje met de titel Toetjes-tips. De afgebeelde Saroma-puddinkjes waren zuurstokroze, felgeel en knaloranje. In een klap was ik terug in de jaren zeventig. Ook bij ons stonden ze op tafel. Wat was eigenlijk het geheim achter het succes?

In 1956 bracht Van Nelle deze Amerikaanse vinding op de markt. Er bestond nog geen pudding die snel klaar was zonder te koken, die in de koelkast opsteef en, heel belangrijk, geen vellen bevatte. Volgens een van de eerste advertenties: ‘Er komt geen gas of grote afwas aan te pas!’ Die boodschap sprak de zich emanciperende huisvrouw aan. Waarom zou je nog uren in de keuken staan?

De marketingtechnieken van toen zijn nog steeds hedendaags: ‘Romige Saroma zit vol kostelijke voedzame melk. Gezondheid! Groeikracht! Precies wat de rakkers nu nodig hebben. Een tip: vervang eens een deel van de melk door evenveel koffiemelk. H-e-e-r- l-i-j-k!’ Saroma was een instantsucces en is nog altijd te koop als Kloppudding van Dr. Oetker.

Ook kookdiva Wina Born (1920-2001) was gevoelig voor de makkelijk-te-makenboodschap. Of ze ooit Saroma heeft gebruikt, weet ik niet. In de Leeuwarder Courant van 1976 geeft ze het recept van Moka Antoinette, een Frans moccatoetje met lange vingers. Inderdaad heel makkelijk. Zo retro eet je het zelden.

Retro moccatoetje
Ingrediënten voor ongeveer 12 plakjes

– 150 g boter

– 2 kopjes zwarte koffie

– 75 g poedersuiker

– 2 eetl. rum

– 1 pak lange vingers

– ter garnering: 1 pakje eetbare bloemen, of echte eetbare viooltjes.

Snijd de boter in stukken en laat in een grote kom op kamertemperatuur komen. Zet twee kopjes sterke zwarte koffie en laat afkoelen. Voeg de poedersuiker bij beetjes toe aan de boter. Doe er 4 eetlepels van de koffie bij. Giet het koffierestant met 2 eetlepels rum in een schaal. Roer goed. Pak een cakevorm. Drenk de lange vingers heel even in het koffie-rummengsel. Leg ze een voor een in de vorm. Bestrijk de eerste laag zorgvuldig met het boter-koffiemengsel. Herhaal deze handeling met nog een laagje lange vingers en strijk af met het botermengsel. Zet afgedekt in de ijskast en laat hard worden. Snijd met een vlijmscherp mes in plakjes. Serveer uit. Ik garneerde ze met eetbare papieren bloemetjes uit het doe-het-zelfbakschap van de supermarkt.

Meer toetjes maken? Kijk dan ook even hier.

Geen reactie's

Geef een reactie