Kumara

Kumara, Nieuw-Zeelands ovenschoteltje

Mijn vrienden vragen of ik plannen heb, en dan doelen ze op de vakantie. De meesten hebben al een reis geboekt. Dat in mijn hoofd het virus nog welig tiert, van alpha- tot deltavariant, houd ik voor me. Ik ben een hypochonder en ik weet het. Daarom ben ik op zoek naar een stil eiland met weinig inwoners en nauwelijks toeristen.

Neem Nieuw-Zeeland, daar waren de richtlijnen heel streng en lukte het de overheid – zo goed en zo kwaad als het ging – het virus in te dammen. Wil je dat land bezoeken, dan moet er familie wonen of moet je een verblijfsvergunning hebben, anders krijg je geen toegang. Ongeveer dertig hotels, van Sudima tot Pullman, zijn opgeëist door de overheid. De bezoekers zitten veertien dagen in isolatie.

Al die tijd verblijven ze op hun hotelkamer. Sommigen zetten, om fit te blijven, tienduizend stappen in de doucheruimte. Het eten staat driemaal daags voor de deur, in grote bruine zakken. Culinaire hoogstandjes zijn het niet. Medische controle zit ook in het pakket. Ben je na die twee weken coronavrij, dan mag je gaan: 1.900 euro armer en de vakantie moet dan nog beginnen.

Die Nieuw-Zeelandse keuken is heus een reisje waard, maar daarvoor hoeven we goddank het pand niet te verlaten. Daarom maken we vandaag een voedzaam ovenschoteltje. Kumara (zoete aardappel) met bacon.

Ingrediënten voor Kumara, ovenschoteltje van zoete aardappel en bacon voor 2 personen.

flinke klonten boter

1 flinke ui, gesnipperd

1 teen knoflook, gehakt

100 g bacon, in flinters gesneden

peper naar smaak

wat geraspte nootmuskaat

snuf paprikapoeder

2 eetl. bloem

350 ml melk

50-75 g oude kaas, geraspt

3 zoete aardappelen, geschild

wat takjes platte peterselie, gehakt

Laat een klont boter in een koekenpan op een zacht vuurtje smelten en heel licht bruinen. Doe er de ui bij, bak glazig en voeg de knoflook toe. Doe korte tijd later de bacon erbij en bak mee. Voeg de kruiderij toe. Schep de bloem erdoor. Giet dan de melk erbij en roer het geheel tot een stevige saus. Mocht die te dik worden, dan kunt u altijd wat extra melk toevoegen. Strooi de kaas erdoorheen (houd wat achter) en roer nog even goed.

Vet een ovenschaal in. Snijd de zoete aardappel in schijfjes van een ½ centimeter. Leg ze dakpansgewijs in de ovenschaal. Giet de saus eroverheen. Zet de schaal in de oven en bak gedurende 40 minuten op 180 graden lekker goudbruin. Garneer met de peterselie en het restant geraspte kaas.

Ik serveerde er groene veldsla bij met een olijfolie-muntdressing.

Heb je trek in meer zoete aardappelgerechten? Maak dan eens Boris stamppotje.

Geen reactie's

Geef een reactie