kipballetjes

Kipballetjes van Dereeka

Dereeka heb ik nooit ontmoet, toch zie ik haar graag. Ze is vrolijk en goedlachs. Omdat ik nog altijd zoekende ben naar een gezonde leefstijl, neem ik graag kijkjes in andermans keukens. Dankzij corona en social media kruiste Dereeka onlangs mijn pad. Zij is Tamil, maar woont in Abu Dhabi. Wat zij zegt, kan ik niet verstaan. Dat geeft niet, want de taal der kokenden is universeel.

Op het moment dat corona opmars maakte, begon Dereeka een YouTubekanaal en voorzag de wereld van gezonde recepten. Wat onmiddellijk in het oog sprong, waren haar corona starter balls: kruidige kippenballetjes in virusvorm. Die bak je niet, maar die stoom je.

Terwijl ik mijn eigen twist aan die balletjes gaf, dacht ik terug aan een andere coronavormige lekkernij die ik vorig jaar maakte. Een bakker uit Calcutta bracht in mei 2020 corona-sandesh op de markt. Ook dat recept bracht nieuwe inzichten, net als dit gerecht. Stomen is een fijne techniek, waar ik te weinig gebruik van maak.

Dereeka serveert de coronaballetjes als voorgerecht, maar ze doen ook uitstekend dienst bij de hoofdmaaltijd.

20 g koriander (of platte peterselie)

2 groene pepertjes, van zaadlijsten ontdaan

1 sjalot, in stukken

1 duimpje gember, geschild en in stukken

1 flinke teen knoflook, geplet

250 g kippendijtjes (zonder bot)

eventueel: 1 theel. sambal (ik nam Surinaamse)

flinke scheut sojasaus (Kikkoman light)

60 gram rijst (bijvoorbeeld basmati)

flinke snuf kurkuma en of paprikapoeder

eventueel: sausje van dikke yoghurt en komkommer

Doe de koriander, de groene pepertjes, het sjalotje, de gember en de knoflook in een keukenmachientje en maal fijn. Snijd de kippendij in heel fijne blokjes, of laat ook een paar keer draaien in de keukenmachine zodat het de structuur heeft van kippengehakt. U kunt ook kipfilets gebruiken, maar kippendij vind ik lekkerder en minder droog. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen.

Meng de kip met de korianderpasta. Voeg de sojasaus en de eventuele sambal toe. Zet een kwartiertje afgedekt in de koelkast. Pak twee bordjes en strooi op de één de kurkuma en op de andere het paprikapoeder. Meng de rijst met de kruiderij: zo ontstaat een gele en een rode afdeling.

Zet een stoompannetje op het vuur en breng het water aan de kook. Vorm balletjes van het kippenmengsel en draai ze door de rijst. Leg ze in het mandje en stoom in ongeveer 20 minuten gaar.

Serveer de balletjes met een yoghurt-komkommersausje. Ze zijn ook lekker in combinatie met kruidige gewokte groenten en gebakken rijst.

Geen reactie's

Geef een reactie