Sandesh

Sandesh, snoep in virusvermomming

Een tussendoortje in virusvermomming, daar leek deze klassieke Bengaalse versnapering van een bakker uit Calcutta nog het meest op. Hij gaf de sandesh, dat zijn zoete balletjes, een rode kleur, voorzag ze van dezelfde uitstulpingen als het coronavirus en haalde er alle Indiase media mee. Kortom: een virus dat viraal ging. 

Nu was het niet de bedoeling van Hindustan Sweets, zo heet de winkel, munt te slaan uit de pandemie. ‘Ik wil dat we corona verslaan, we moeten het verteren, dat is de enige manier’, zei de eigenaar. Toch liet de kritiek hem niet onberoerd en daarom besloot hij de koekjes gratis weg te geven. ‘Zie het als bewustwording’, zei hij tegen een tv-ploeg van videokanaal Ruptly. Ik kon het niet laten om deze lekkernij te maken.

Ingrediënten voor Sandesh, tussendoortje
voor ongeveer acht balletjes

1 liter volle melk 

3 eetl. citroen- of limoensap 

15 tot 20 g poedersuiker

½ theel. kardemompoeder

Ter garnering: versiersels uit het bakschap van de supermarkt.

Eventueel: rode bessen en/of pistachenootjes

Bereiding

Breng de melk onder voortdurend roeren aan de kook. Zet het vuur laag en voeg het citroensap toe. Blijf roeren tot de melk gaat klonteren. Pak een kaasdoek, leg dat in een vergiet. Zet er een pannetje onder. Giet de substantie in de vergiet. Het vocht kunt u bewaren voor andere gerechten.

Spoel de melkvlokken goed met koud water. Draai de stof tot een bal en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Laat een half uurtje uithangen.

Pak de bal. Dit is de basis voor paneer, een Indiaas kaasje; ook lekker voor hartige bereidingen.

Kneed de bal gedurende 10 minuten met uw vingers tot een elastisch geheel. Voeg dan de poedersuiker toe en kneed wederom goed door. Pak dan een koekenpan met antiaanbaklaag, zet het vuur zacht en spreid het deeg met een spatel uit over de bodem, duw samen, spreid uit. Als het goed is, is de structuur glad. 

Doe dit gedurende een minuut of 5, liever niet langer want dan loopt u kans dat het deeg gaat brokkelen. Zet het vuur uit en voeg de kardemom toe. Meng goed. Laat dan afkoelen op een bord.

Draai er balletjes van. U kunt met de bakversiersels kleuraccenten aanbrengen. Er met een duim een deukje in slaan en garneren met een pistachenootje kan ook, dat is de gebruikelijke gang van zaken. Als u ze niet onmiddellijk opeet, kunt u de sandesh een paar dagen in de koelkast bewaren.

Zin in een kruidig tussendoortje? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie