Het ei van Hippocrates

Het ei van Hippocrates

Wie zou eigenlijk de allereerste dieetgoeroe zijn geweest? In mijn speurtocht naar het antwoord op die vraag kwam ik terecht bij Hippocrates van Kos (460-377 v.Chr.). Deze Griekse arts staat bekend als de grondlegger van de westerse geneeskunde.

Hij was een groot voorstander van een gezond dieet en verkondigde dat dat rijk moest zijn aan fruit, groenten en granen. Bij voorkeur vet-, suiker- en alcoholarm. Hippocrates zou 72 geschriften hebben nagelaten, in divers dialect. Waarschijnlijk zijn ze niet allemaal van hem. Hoe dan ook, zijn opvattingen waren toen al van deze tijd. Zo adviseerde hij om altijd de hygiëne in acht te nemen en wees hij op het belang van frisse lucht.

Daarnaast grossierde hij in prachtige pakzinnen, onmiskenbaar het handelsmerk van een dieetgoeroe. De bekendste is: ‘Laat voedsel uw medicijn zijn en laat uw medicijn voedsel zijn.’ Eentje waar hij iets meer woorden voor nodig had, wil ik u niet onthouden: ‘Wandelen is het beste medicijn. Als je in een slechte bui bent, ga dan aan de wandel. Als je daarna nog steeds niet te spreken bent, ga dan wederom aan de wandel.’

De culinaire traditie van zijn Griekse geboorte-eiland Kos voorziet in eenvoudige maaltijden. Een bijzonder smakelijk ontbijt is evraiko, roerei met ui en tomaat. Van dit gerecht zijn talloze versies bekend. Tomaten en uien zijn in Nederland het hele jaar verkrijgbaar, maar een augustustomaatje uit eigen tuin (zaaien vanaf maart) maakt het later dit jaar helemaal af.

Ingrediënten voor het Ei van Hippocrates, ontbijt- of lunchgerecht voor 4 personen

4 uien, in snippers
klont roomboter
4 grote tomaten of 8 kleintjes, in blokjes
4 middelgrote eieren
5 takjes platte peterselie, gehakt

Snipper de uien. Ik gebruik voor dit gerecht een zoete soort, dat is op de vroege ochtend wel zo aangenaam. Gebruik een zware koekenpan. Bak de uien langzaam glazig in een klont roomboter. Neem absoluut de tijd. Voeg de blokjes tomaat (eventueel ontveld) toe.

Laat dit mengsel zachtjes pruttelen tot het vocht uit de tomaten is verdampt. Kluts de eieren in een kom en voeg zout naar smaak toe. Giet dit bij het ui-tomaatmengsel. Verdeel goed en roer los met een pollepel, bak kort tot het ei gaar is.

Draai er een lekkere hoeveelheid verse peper overheen. Garneer met de peterselie. In al zijn eenvoud is dit gerecht heel lekker op geroosterd volkorenbrood, eventueel met roomboter.

Trek in nog een gerechtje van Hippocrates? Maak dan deze kruidensalsa.

Geen reactie's

Geef een reactie