oekraïens koken, haring onder de bontjas

Haringsalade onder de bontjas

Slechts één lente logeerde hij bij zijn dochter in Nederland. Hoofdschuddend keek hij naar het kunstgras in haar Hollandse tuintje. Hij dacht aan zijn konijnen, aan de tomaten, de bieten en de rest van de moestuin die duizenden kilometers verderop naar de verdoemenis ging.

Mijn collega Dasha komt uit Oekraïne. Haar vader is onlangs teruggekeerd naar zijn dorp aan de goede kant van de Djnepr, de rivier die het land doorkruist. ’Hij was niet te houden’, zegt ze. ‘Ik maakte de lekkerste dingen klaar, maar hij at het niet. Dan dacht hij aan de mensen uit zijn dorp, die ongetwijfeld honger leden, en voelde zich schuldig.’

Met Dasha repeteer ik af en toe de Oekraïense woordjes die ik op cursus heb geleerd. Zoals: ‘Waar is mama? Mama is hier en papa is daar.’ In het licht van de oorlog krijgt elke zin een loodzware lading. Inmiddels ben ik gelukkig bij de etenswaren beland. Voeding verbroedert.

Zo leer ik verschillende gerechten kennen, zoals haring onder de bontjas (shuba), een kleurige koude haringsalade die je op hoogtijdagen serveert.

Ingrediënten voor Haring onder de bontjas, Oekraïense haringsalade, voor- of hoofdgerecht voor 2 personen

1 ei, hardgekookt

4 worteltjes, gekookt

4 tot 6 kruimige aardappelen, gekookt

2 bieten, gekookt

½ ui, gesnipperd

drupje appelciderazijn

2 nieuwe haringen, in stukjes

½ eetl. zure room

1 eetl. mayonaise (ongezoet)

1 eetl. dille, gehakt

peper en zout naar smaak

kookring (8,5 cm) of een kleine springvormrand

Kook het ei, de aardappelen, de wortels en de bieten. Voorgekookte bietjes uit de supermarkt zijn voor dit doel ook geschikt. Laat alles goed afkoelen.

Zet bakjes of kommen klaar. Doe de uisnippers in een bakje. Voeg zout toe. Doe een drup appelciderazijn erbij en laat even staan. Rasp de aardappelen, de wortels en de bietjes. Doe in aparte bakjes. Kruid naar believen. Pak een ander bakje, neem 1 eetlepel van de bietenrasp en meng met de helft van de zure room en de helft van de mayonaise. Laat even staan.

Doe de vis met het restant zure room en mayonaise bij de uisnippers. Meng met de dille, houd wat achter ter garnering. Duw het eigeel door een zeef, zet apart. Doe hetzelfde met het eiwit.

Pak dan de kookring en zet die op een bord. Leg een centimetertje aardappel op de bodem. Doe het vismengsel erbovenop. Leg daarop de wortelrasp, daarna de bietenrasp en uiteindelijk smeert u het bietenroommengsel erover uit. Verwijder de ring en garneer met het eigeel en het eiwit en een paar dilleblaadjes en maak de volgende. Pas de hoeveelheid aan voor een hoofdgerecht. Serveer dan met een groene salade en brood.

Nog een Oekraïens gerecht maken? Probeer dan deze frisse soep!

Geen reactie's

Geef een reactie