gepofte zoete aardappel

Gepofte zoete aardappel, bron van vezels

Was het een vermomd crashdieet of een van de betere afvalrages? Vanaf het moment dat Audrey Eyton (1936-2019) haar boek F-Plan Diet in 1982 lanceerde, was het een instantsucces. Het verscheen ook in Nederland en is nog altijd te koop.

Die F staat voor fibre, vezels dus. Die zitten in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten en aardappelen. Eytons theorie was simpel: eet je veel vezels, dan neemt de honger af en kun je met minder toe. Bovendien zijn vezels goed voor de spijsvertering.

De door haar aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels lag rond de 35 tot 50 gram per persoon, iets meer dan de huidige norm van het Voedingscentrum. Die naar binnen werken, is niet eenvoudig. Daarom ontwikkelde Eyton een speciaal ontbijtproduct, Vulvezel. Dat voorzag in maar liefst 15 gram.

Vulvezel leek op muesli. Volgens sommigen kon je het vergelijken met een blok beton, zeker als je vergat om er voldoende bij te drinken. Gevolg: ernstige flatulentie. Voedselfabrikanten doken daarop fluks in het gat in de markt en ontwikkelden kant-en-klare graanontbijten waaraan ze stiekem zoet toevoegden. Weg was de gezondheidswinst.

Gezonde voeding is vaak synoniem aan hard werken. Deze variatie op Eytons jacket potato, gepofte zoete aardappel met zwarte bonen en sjalot, vormt de gulden middenweg. Neem aardappels van gemiddeld formaat: mijn kanjer van 600 gram stond 2 uur in de oven.

Gepofte zoete aardappels met zwarte bonen, gebakken sjalot en jalapeñopeper, hoofdgerecht voor 2 personen.

2 tot 4 (paarse) zoete aardappels

olijfolie om in te bakken

1 tot 2 sjalotten, in ringetjes

blikje zwarte bonen (200 g), uitgelekt

1 eetl. crème fraîche

Ter garnering:

jalapeñopepers (ingelegd)

bieslook

mosterd

Was de zoete aardappels en dep droog. Pak een stuk aluminiumfolie, leg de aardappel erop en smeer hem goed in met olijfolie. Prik er gaatjes in en vouw de folie om de aardappel heen (niet te strak). Leg op een bakplaat en schuif in de voorverwarmde oven, op 190 graden. Controleer na 35 minuten met een satéprikker. Die moet er makkelijk ingaan. Verleng zonodig de baktijd.

Bak de sjalotringetjes in de olie goudbruin. Doe de bonen erbij. Breng op smaak met peper en zout. Haal de aardappel uit de oven, vouw de aluminiumjas open. Maak met een mes een flinke inkeping. Schep er wat aardappel uit, meng met de crème fraîche en kruid met peper en zout. Voeg er de helft van de sjalot-bonenmix aan toe. Doe het mengsel in de aardappeljas, vouw de folie eromheen en verwarm 10 minuten in de oven. Garneer met de jalapeñopeper, de bieslook en een likje mosterd. Het boontjesrestant serveer je ernaast.

Trek in meer zoete aardappels? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie