zoete-aardappelfrites

Zoete-aardappelfrites in groene uitdossing

Fastfoodrages gaan doorgaans volledig aan mij voorbij. Ik ben niet van de patatgeneratie, maar wel nieuwsgierig. Omdat ik in vakblad Misset Horeca las over dé trend van 2021 – loaded fries – bracht ik vlak voor het ingaan van de avondklok een bezoek aan de snackbar. 

Het patatje oorlog is mij nog wel bekend, maar ik wist niet dat het inmiddels heel populair is om frites te bedekken met een dikke kaassaus en toebehoren (allemaal overgewaaid uit Amerika). De behoefte aan loze coronacalorieën is, naarmate het virus langer rondwaart, blijkbaar groot.

Ik monsterde de kaart. Het speciaaltje bestaat nog, maar tegenwoordig aangevuld met pulled pork en zelfgemaakte mayonaise, zelfs met truffelsmaak. En kijk: de zoete-aardappelfrites zijn in opmars. Daar wilde ik wel een thuisvariant van vervaardigen – zonder friteuse, want die heb ik niet.

Ingrediënten voor een bosje zoete-aardappelfrites voor 2 personen

500 ml water

1 flinke zoete aardappel (oranje)

scheutje azijn

snufje zout

4 theel. maizena

zonnebloem- of koolzaadolie

kruiderij: mengsel van peper, zout, paprikapoeder

voor de garnering

1 kluitje sla of een kropje botersla

50 g sperziebonen

1 avocado

wat groene olijven

100 g rivierkreeftjes

dressing van zachte olijfolie en milde azijn

eventueel: wat Franse (citroen)mayonaise

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Schil in de tussentijd de zoete aardappel en snijd hem in repen. Doe die in het kokende water. Voeg een scheutje azijn en een beetje zout toe. Kook ze gedurende een minuutje of 6, en giet dan af. 

Klop in een kom de maizena los met een scheut water. Meng de warme reepjes goed door het mengsel en spreid ze daarna uit op een met olie ingevet rooster. Besprenkel de frietjes met wat olie, zet in de oven, en bak gedurende 15 minuten op 190 graden. Keer ze dan om en bak nog eens 15 minuten.

Snijd de puntjes van de sperzieboontjes en kook in de tussentijd kort, gedurende een minuut of 5. Doe ze in een zeef en spoel goed met koud water. Was de sla en schik de blaadjes in een schaal. Voeg de boontjes toe en bevestig aan de uiteinden een olijf. Snijd de avocado in een waaier en leg die bij de boontjes en de sla. Drapeer de rivierkreeftjes ertussen. 

Als de zoete-aardappelfrites gaar zijn, bestrooit u ze met het kruidenmengsel en schikt u ze naast de boontjes (denk aan een boeketje). Besprenkel met een fijne dressing van olijfolie en azijn. Voor de liefhebber kan er nog wat mayonaise bij. Eet onmiddellijk op.

Frites met mayo? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie