gemarineerde eitjes

Gemarineerde eitjes op z’n Koreaans

Omdat ik de beroerdste niet ben en met de Paasdagen moest werken, had ik bij de supermarkt zeventig eieren besteld. Die heb ik niet zelf opgegeten en ook niet eigenhandig in de verf gezet, want dat ging op mijn werk gebeuren. Creatief met ei was ik, maar wat ga ik doen met een kleine misrekening, zoals vorig jaar toen ik met de helft bleef zitten?

Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid. Naar het schijnt verven mensen al eeuwen eieren met Pasen en eren daarmee de verrijzenis van Christus. Het hardgekookte ei beschouwen sommigen als een symbool voor de tombe van Jezus. Het pellen van de schaal zou verwijzen naar zijn verrijzenis. Goed om in gedachten te houden.

Dus mocht toen ik met de hardgekookte helft blijf zitten, was het ei-dieet een goede oplossing zijn voor restverwerking. Dit vermageringsdieet was een hype in de jaren zeventig. Het houdt in dat je gedurende één week maximaal veertig hardgekookte eieren eet. Elke dag nuttig je er dus minstens vijf. Je mag naast eieren beperkt andere voedingsmiddelen consumeren, zoals groenten en vlees of vis. Kortdurend gewichtsverlies is dan gegarandeerd.

Natuurlijk zijn er ook verstandiger opties. U kunt de eieren vullen, verwerken in een salade, verstoppen in gehaktbrood of gebruiken als garnering. Heeft u daar geen trek in, dan is er nog een optie, namelijk marineren en serveren als bijgerecht of als een hartig tussendoortje. Met dit van origine Koreaanse gerecht kunt u eindeloos variëren.

Ingrediënten voor gemarineerde (paas) eitjes, bijgerecht voor 6 personen

6 eieren, gekookt
250 ml sojasaus (less salt)
250 ml water
5 teentjes knoflook, in stukjes
2 theel. suiker
2 gedroogde Spaanse pepertjes
3 gedroogde paddestoelen (ik nam eekhoorntjesbrood)
Ter garnering: een Spaans pepertje in ringetjes, 2 bosuitjes in ringetjes, sesamzaadjes, scheut geroosterde sesamolie

Pel de gekookte eieren en zet apart. Breng in een pan de sojasaus, het water, de knoflook, de suiker, de pepertjes en de paddestoelen aan de kook. Laat gedurende een kwartiertje zachtjes pruttelen. De paddestoelen geven de marinade een bijzondere smaak, heeft u ze niet in huis dan is er geen man overboord.

Zet het vuur uit. Laat het mengsel even afkoelen. Voeg de eieren toe. Dek af. Laat ze een paar uur marineren en draai ze af en toe voor een gelijkmatige kleuring. Dien op, garneer met het Spaanse pepertje, de bosuitjes, het sesamzaad en een scheutje sesamolie. Serveer met groente en rijst.

Doe het eventuele restant in een bakje dat u goed kunt afsluiten. Ze zijn in de koelkast nog een paar dagen houdbaar.

Trek in gevulde eitjes? Wij zijn van alle markten thuis.

Geen reactie's

Geef een reactie