fruittaartje

Fruittaartje voor primaten met trek

Humor hebben dieetgoeroes doorgaans niet. Desondanks blijf ik speuren naar afvalmethodes waarbij ik de lachspieren kan trainen. Op een zijpad van de digitale snelweg stuitte ik onlangs op het apendieet, een intrigerende Duitse uitvinding.

Bij deze eetmethode kun je je vooral te buiten gaan aan bananen, eieren en bockworst. De herkomst heb ik niet kunnen achterhalen. Op maandag eet je verdeeld over de dag negen bananen, op dinsdag negen eieren, op woensdag negen worsten. De donderdag, als je die haalt, is combinatiedag.

Naar de eetwijze van gorilla’s, orang-oetans, chimpansees en consorten is gedegen onderzoek gedaan en die is beduidend gevarieerder dan bovenstaande. In 2003 constateerden Canadese wetenschappers dat de cholesterolwaarden van apen beduidend lager waren dan die van ons, alhoewel hun vetinname hoger was.

Het dieet van een beetje chimpansee bestaat uit fruit (vooral vijgen), noten, honing, bloemen, bladeren en in sommige gevallen ook vis en vlees. Een slok palmwijn slaan ze doorgaans niet af. Conclusie? Een beetje chimp neemt wat voor zijn voeten komt.

Daarom is dit gerechtje een opmaat naar de zomer, als er weer kersen of bessen van vaderlandse bodem zijn. U kunt nu ook ontdooid diepvriesfruit gebruiken. De agar-agar is een bindmiddel op basis van algen, dus ook geschikt voor vegetariërs en vegans. Dit multifunctionele fruittaartje is ook leuk om te serveren tijdens een feestje, als samenkomsten weer zijn toegestaan.

Fruittaartje, ontbijt, tussendoortje of nagerecht voor 5 tot 6 personen.

7 g agar-agar (ik nam het merk Smaakt, uit de supermarkt)

600 ml water

4 eetl. suiker

scheut rozenwater

15 aardbeien, in helftjes, van kroontjes ontdaan

150 g blauwe bessen

10 tot 15 bramen

75 g frambozen

100 g rode bessen

optioneel: ½ Spaans pepertje in ringetjes

Pak een kommetje en doe de agar-agar erin. Roer los met een beetje water en laat gedurende een minuut of 2 staan. Zet een pannetje met het water op het vuur. Doe de suiker erbij, de agar-agar en het rozenwater. Breng roerend aan de kook en laat een minuut of 2 doorkoken.

Haal van het vuur, laat even afkoelen. Roer het fruit (en de eventuele peperringetjes) door het agar-agarmengsel. Pak een vuurvaste glazen puddingvorm of een cakevorm en giet het mengsel erin. Roer even door. Zet in de koelkast en laat goed afkoelen.

Schud de vorm heen en weer, zet er een groot bord bovenop, keer om en de massa valt als vanzelf naar beneden. Snijd met een scherp mes in plakjes of puntjes. Garneer met noten en/of yoghurt. Dit fruittaartje kan dienen als ontbijt, tussendoortje of nagerecht.

Meer recepten voor aapjes met smaak? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie