Aapjes met smaak (spaghetti al limone)

Zijn favoriete gerecht at dierenarts Frank Verstappen ooit bij een omaatje in Italië: spaghetti al limone. Wat citroen en boter niet voor een bordje spaghetti kunnen doen. En oké, daar zitten misschien veel koolhydraten in, maar ach, als je veel beweegt, dan maakt dat echt niet uit. En het is maar een klein hapje hè.

Samen lopen we door Artis, dierenarts Frank Verstappen en ik. De slingerapen reageren heftig op hem, toch bedoelt hij het zo goed. Verstappen houdt de gezondheid van de bewoners van Artis nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat ze goed te eten krijgen, volgens de nieuwste inzichten.

Smaakpapillen

Hoe blijven de beesten in een dierentuin op gewicht, vroeg ik hem. ‘Veel mensen denken dat apen de hele dag bananen eten’, zegt Verstappen. ‘Niets is minder waar. Daar zit ontzettend veel zetmeel in, helemaal niet zo gezond.’ Om de smaakpapillen en de gezondheid van de dieren een impuls te geven, is in Artis de eetbare tuin in het leven geroepen: kruiden en bloemen die een ware smaaksensatie kunnen veroorzaken. Neem de bloemknoppen van het abc-kruid, stomverbaasd keken de apen toen ze dat proefden. Pittig! Maar ze aten het wel op, vertelt Verstappen lachend.

Hij zag vrij snel effect toen hij hun ontlasting bestudeerde. ‘Wat gezond is, is voor iedereen persoonlijk, maar aan de darmflora kun je veel aflezen.’

De dierenarts houdt van koken. Zijn favoriete gerecht at hij ooit bij een omaatje in Italië. Wat citroen en boter niet voor een bordje spaghetti kunnen doen. Volgens zijn aanwijzingen heb ik dit gerecht klaargemaakt: neem niet te veel spaghetti, dat is echt niet nodig.

Ingrediënten voor spaghetti al limone (met venusschelpen)
voor 4 personen

– 300 g venusschelpen

– 250 g (verse) spaghetti

– 1 flinke teen knoflook, gehakt

– de blaadjes van 2 takjes verbena (of platte peterselie)

– de blaadjes van 1 takje salie

– flinke scheut droge sherry

– flinke klont roomboter

– het sap van een citroen

– wat citroenrasp of zeste van een biologische citroen

– peper en zout

Zet de ingrediënten van tevoren klaar (gewassen en gesneden), u moet straks snel te werk gaan. Was de venusschelpen onder stromend water en laat ze in een bak met koud water staan. Pak een zware koekenpan om de schelpen in te bakken en zet een pan met water op (voor de spaghetti).

Verwijder de open schelpen. Kook de spaghetti al dente, volg de aanwijzingen op de verpakking. Dep de schelpen in de tussentijd droog en bak ze in scheut olijfolie op hoog vuur. Doe de knoflook erbij. Als de schelpen opengaan, kunt u de kruiden en de sherry toevoegen.

Giet in de tussentijd de spaghetti af. Klop de boter erdoor en voeg het citroensap toe. Meng goed, blijf kloppen. Proef en voeg desgewenst meer citroen of boter toe. Pak vier borden. Drapeer de spaghetti erop, leg de schelpen eromheen. Bestrooi met de citroenrasp en eventueel wat versgemalen peper.

Geen reactie's

Geef een reactie