eitje-mayo

Eitje-mayo, beschermd culinair erfgoed

Onlangs bracht ik een ode aan de Fransman Claude Lebey, die op 20 november 1923 ter wereld kwam. Lebey (overleden in 2017) was . In de jaren tachtig kwam hij in het nieuws omdat hij zich zorgen maakte over de toekomst van het Franse bistrogerecht œuf mayonnaise (ei met mayonaise).

Deze klassieker dreigde van de menukaart te verdwijnen omdat die – volgens voedingsdeskundigen – te veel cholesterol zou bevatten. Dat was Lebey een doorn in het oog en daarom besloot hij de Association de sauvegarde de l’oeuf mayonnaise (ASOM) op te richten. Vrij vertaald: de ‘Vereniging ter bescherming van het eitje-mayo’.
Sindsdien vinden in Parijs de kampioenschappen eitje-mayo plaats, doorgaans in november. Het eitje mag niet te hard gekookt zijn, de mosterdmayonaise moet van goede kwaliteit zijn en de aankleding is ook van belang. Dit is desalniettemin een gerecht dat je heerlijk naar je eigen hand kunt zetten.

Ingrediënten voor Eitje-mayo, voorafje voor 2 personen.
Als begeleiding

4 gekookte aardappelen (kruimig)
scheut melk
klont roomboter
peper en zout
verse nootmuskaat, geraspt
scheutje citroensap

2 tot 3 verse (biologische) eieren

Voor de mayonaise

2 dooiers (biologisch, absoluut vers)
1 theel. (Dijon)mosterd
200-225 ml neutrale olie (zonnebloem)
scheut zachte azijn of citroensap
peper en zout
ter garnering: peterselieblaadjes, (gerookt) paprikapoeder, slablaadjes

Kook de aardappelen gaar, giet af en laat uitdampen. Maak een puree van de melk en de boter. Breng op smaak met de kruiderij en een eventueel scheutje citroensap.

Zet een pannetje water op. Als het water kookt, doet u voorzichtig de eieren erbij. Laat opnieuw koken, doe het deksel op de pan, zet het vuur uit en laat 9 minuten staan. Het gaat erom dat het eigeel in het midden nog lekker smeuïg is.

Koel de eieren in koud water. Laat een uurtje staan. Pel dan heel voorzichtig. Snijd in de lengte doormidden. Serveer met de snijkant naar boven of zet met de bolle kant op tafel. Om en om kan ook.

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk, maar pas wel op. De schil van ei kan salmonella bevatten, de kans is dan groot dat het ei zelf ook besmet raakt. Kies sowieso voor zeer verse eieren of koop een goede (Franse) mayonaise. Meng de dooiers met de mosterd. Voeg een scheutje olie toe en klop met de hand of gebruik een handmixer. Giet dan al kloppend langzaam de rest van de olie erbij tot de gewenste dikte is bereikt. Voeg daarna de azijn of het citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout.

Duw de aardappelpuree in een serveerring, stamp aan. Leg de eihelften erop. Lepel de mayonaise eroverheen. Garneer met peterselieblad, gerookt paprikapoeder en een eventueel slablaadje.

Geen reactie's

Geef een reactie