Dadelsnoepjes

Dadelsnoepjes voor hoogtijdagen

Nadir is sinds een jaar mijn collega. In de avond neemt hij als nachtwaker mijn dienst over. De afgelopen maand was hij goedgemutst als altijd, ook al was het Ramadan en had hij honger en dorst.

Als Nadir via een app het sein uit Saoedie-Arabië krijgt dat het puntje van de maansikkel te zien is, treft hij voorbereidingen voor de maaltijd. Bij zonsopgang volgt ook een teken en stopt hij met eten en drinken. ‘Kijk je uit naar het Suikerfeest?’, vroeg ik onlangs.

‘Natuurlijk, het is een hoogtepunt, maar wij noemen het Eid-al-fitr en niet Suikerfeest’, zei hij. ‘Door het woord suiker lijkt het alsof we ons te buiten gaan aan zoetigheid. Zo is het niet bedoeld. De Ramadan is de maand van bezinning. Maar een dadelsnoepje slaan we niet af. De dadel speelt een belangrijke rol tijdens en na de ramadan, je breekt er het vasten mee, het is het eerste dat je eet.’

Wat er bij Nadir op tafel komt, is een keur aan verschillende gerechten, zowel zoet als hartig. Eid-al-fitr valt voor hem, hij is van Marokkaanse afkomst, waarschijnlijk op 10 april, afhankelijk van de maan. Moslims van Turkse afkomst hanteren een andere berekening.

Omdat de dadel zo’n belangrijke rol speelt, heb ik Nadirs dadelsnoepjes gemaakt, met noten en sesam. De tahina (sesampasta) kan eventueel vervangen worden door pindakaas. Deze snoepjes bevatten geen geraffineerde suiker, maar zijn wel zoet. Deel ze lekker uit.

Ingrediënten voor dadelsnoepjes met noten, tussendoortje voor 10 personen

10 medjouldadels
2 theel. kardemompoeder
1 theel. kaneel
2 eetl. tahina (sesampasta)
35 g pistachenoten
35 g amandelen
35 g cashewnoten
klont boter
1 flinke eetl. sesamzaad
huishoudfolie

Ontpit de dadels en ontdoe ze van het kontje. Snijd in stukken en doe in een grote kom. Voeg kardemom en kaneel toe. Giet de tahina erbij. Ik gebruik het merk Souq, doorgaans verkrijgbaar in de goed gesorteerde supermarkt.

Meng goed. Maal de noten grof en doe bij het dadelmengsel. Kneed flink door. Laat een klont boter in een koekenpan op een zacht vuurtje smelten. Doe het dadelmengsel in de pan en duw het plat met een spatel. Verwarm gedurende een aantal minuten tot het een samenhangende platte koek is. Blijf goed duwen. Laat daarna afkoelen.

Rol uit tot een flinke worst en verpak die in een stuk huishoudfolie. Leg een uurtje in de koelkast. Bestrooi daarna gelijkmatig met de sesamzaadjes en snijd in plakken. Serveer bij de koffie of de thee.

Trek in meer dadelsnoepjes?

Geen reactie's

Geef een reactie