citroencrème

Citroencrème van supereeuwling Maria

Wat is het geheim van de oudste mens ter wereld? Maria Branyas Morera heeft daar een simpel antwoord op. Ze heeft het zo ver geschopt dankzij het vermogen de giftige medemens uit de weg te gaan. Haar genen hielpen natuurlijk ook een handje mee. Op 4 maart vierde ze haar 117de verjaardag in het Spaanse Banyoles.

‘Ik ben oud, heel oud, maar geen idioot’, staat bij haar profiel op X. Branyas Morera omarmde het socialemediaplatform in 2019. Zo bleef ze ook tijdens corona in contact met de wereld. Een paar keer per maand biedt ze een inkijkje in haar leven. ‘Het oproepen van prettige herinneringen maakt me blij’, schreef ze onlangs. Ik weet zeker dat als oude mensen goede dingen onthouden en optimistisch blijven, ze optimaal van het leven kunnen genieten.’

Grote gezondheidsproblemen heeft Branyas Morera trouwens niet. Ze overleefde een corona-aanval. Maar toch. ‘Mijn hoofd is nog steeds beweeglijk, maar mijn lichaam sterft uit. Ik zal het niet lang volhouden’, schrijft ze. Om Mario Benedetti, een van haar favoriete schrijvers, te citeren: ‘De dood is slechts een teken dat er leven was.’

Op culinair vlak toont de supereeuwling zich trouwens ook een meester. Zo beschrijft ze stap voor stap hoe je citroencrème (lemon curd) maakt. In dit recept komt het zuur en het zoet mooi samen, als het leven zelf. U kunt met deze crème een taart vullen, adviseert ze, of die opdienen met Griekse yoghurt. ‘Gewoon weglepelen kan natuurlijk ook.’

Ingrediënten voor citroencrème, voldoende voor een jampotje.

3 citroenen
2 eetl. gezouten roomboter
100 g suiker
2 eieren, losgeklopt
eventueel: granola, mascarpone, druiven en muntblaadjes

Pers de citroenen uit en giet het sap in een pannetje. Voeg de suiker en boter toe. Verwarm al roerend op een laag vuur tot de suiker is opgelost. Ik heb trouwens de aanbevolen hoeveelheid suiker van Branyas Morera gehalveerd.

Laat het mengsel afkoelen. Voeg vervolgens de losgeklopte eieren toe en zet het geheel wederom op een laag vuur. Blijf voortdurend roeren tot het mengsel lobbig is.

Laat daarna opstijven in de koelkast. U kunt deze crème ook voor een citroenkwarktaart gebruiken of dik uitsmeren op een geroosterde boterham.

Ik heb er een feestelijk ontbijt van gemaakt. Neem een bakring, en zet die op een bord. Meng een volle eetlepel granola met de citroencrème. Duw in de ring en stamp aan. Smeer er een dikke laag mascarpone over uit. Bestrijk met de citroencrème. Verwijder de ring.

Garneer dit torentje met een paar druiven en muntblaadjes.

Geïnteresseerd wat supereeuwling Hendrikje van Andel Schipper at?

Geen reactie's

Geef een reactie