Citrussalade voor supereeuwlinge Hendrikje van Andel

Nabi Tajima blies onlangs haar laatste adem uit. De 117-jarige Japanse was tot dat moment de oudste mens ter wereld. Het aantal supereeuwlingen neemt rap toe en daarom zijn ze gewilde studieobjecten. Het Okinawa Centenarian Study is op dat gebied een van de grootste wetenschappelijke onderzoeken: meer dan zeshonderd oude Japanners zijn sinds 1975 onderzocht, tot op de dag van vandaag. Hoe komt het dat zij langer leven dan anderen? Ligt het misschien aan hun voedingspatroon? 

Sushi

Nabi Tajima zei altijd dat ze graag een kom noodles at en dol was op sushi. Haar voorganger, de Jamaïcaanse Violet Brown, at drie eieren per dag, waarvan twee rauw. Handwerkjuffrouw Hendrikje van Andel Schipper was onze eigen super centenarian: ze overleed in augustus 2005 op 115-jarige leeftijd. Haar lichaam liet ze na aan de wetenschap. 

Ademhal’n

Schipper was in zeer goede conditie, bleek na uitvoerig onderzoek. Ze leed niet aan hart- en vaatziekten en er was geen spoortje van dementie in haar hersenen te ontdekken. Had ze geen maagkanker gehad, was ze nog langer blijven leven. Bij elke verjaardag kreeg ze dezelfde vraag voorgelegd van de pers: wat was haar geheim? Dan keek de Drentse Ajax-fan het bezoek indringend aan en zei krachtig: ‘Ademhal’n.’ Daarmee nam niemand genoegen. Volgde ze een bijzonder dieet misschien? Ze haalde dan haar schouders op en gaf toe dat ze van een visje hield, graag een zoute haring at en dagelijks een glas sinaasappelsap dronk.

Daar kunnen we kooktechnisch gezien goed mee uit de voeten, al zullen we er waarschijnlijk geen dag langer door leven. De opmars van het rode Amerikaanse rivierkreeftje heeft Van Andel Schipper niet meer meegekregen, maar ik ben ervan overtuigd dat ze deze combinatie had kunnen waarderen. Deze citrussalade is snel klaar, gezond, fris en ziet er ook nog eens prachtig uit.

Ingrediënten voor citrussalade voor supereeuwlingen,
een bijgerecht voor 4 personen

1 sinaasappel
1 mineola
1 rode grapefruit
1 limoen
1 stevige mandarijn
100 g rivierkreeftjes (gepeld en gekookt, verkrijgbaar bij viswinkel of goed gesorteerde supermarkten)
scheut olijfolie (geschikt voor salades)
snufje sumak (verkrijgbaar in mediterraanse winkels)
klein beetje grof gemalen zeezout

Bereiding

Schil de citrusvruchten met een vlijmscherp mes. Verwijder het wit van de schil. Snijd ze in zeer dunne plakjes. Pak vier borden en schik het fruit; je kunt de mooiste kleurcombinaties maken. Leg de rivierkreeftjes ernaast of ertussen. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met een snuf sumak en doe er eventueel wat peper en grofgemalen zeezout overheen.

Meer lezen over alzheimer en diëten? Kijk dan eens bij dit bloemkoolgerecht.

Geen reactie's

Geef een reactie