chocoladedrank met gepofte kastanjes

Chocoladedrank met gepofte kastanjes, het ultieme troostmiddel

Rond het einde van het jaar val ik altijd aan melancholie ten prooi. Omdat omikron, de nieuwe coronavariant, ook nog eens aan zijn onstuitbare opmars is begonnen, geven de hoofdbrekens over de dagelijkse dis fijne afleiding.

Gerechten bedenken is de leukste vorm van escapisme. Dus boog ik me over het ultieme lockdowndiner, en dan vooral het toetje, omdat mijn zoetzucht momenteel groot is, al hang ik dat liever niet aan de grote klok.

Een duik in de boeken is natuurlijk noodzakelijk. Ik kon eierpunch maken, met een aangename hoeveelheid room, suiker en vooral cognac ter verdoving, maar die kat kunnen we altijd nog op het spek binden. Misschien belandde ik om die reden wel op Malta, al heb ik het eiland nooit bezocht. Daar lepelen ze op Kerstavond Imbuljuta tal-Qastan naar binnen, een kruidig chocoladesoepje met kastanjes. Die gedroogde kastanjes laat je 8 uur weken in koud water en kook je een uurtje in een specerijenmengsel. Je zet het vervolgens, voorzien van veel cacao en chocolade, op tafel.

Gelukkig komen we er met mijn versie met gepofte kastanjes – die zijn echt het allerlekkerst – ook. In combinatie met chocolade vormen ze inderdaad een prachtig huwelijk: lekker zoet, vezelrijk en minder vet dan andere noten. Je kunt aan het drankje ook nog wat rum toevoegen.

Ingrediënten voor chocoladedrank met gepofte kastanjes (voor 3 personen)

150 g tamme kastanjes (natuurvoedingswinkel)

400 ml melk

1 tot 2 eetl. suiker

2 eetl. cacaopoeder

25 g chocolade (72 procent)

schil van 1 mandarijn (goed geboend)

3 kruidnagels

snuf kaneel

wat versgeraspte nootmuskaat

eventueel wat slagroom en wat rode peperkorrels

Snijd de kastanjes kruislings in op de bolle kant. Was ze goed. Bekleed een ovenplaat met wat bakpapier en leg ze er met de platte kant op. Pof ze gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten op 200 graden (afhankelijk van uw oven). Dat insnijden is noodzakelijk om ontploffen te voorkomen en het pellen te vergemakkelijken.

Maak in de tussentijd de chocoladedrank. Giet de melk in een pannetje en zet op een zacht vuurtje. Voeg suiker, cacao en chocolade toe. Klop met een garde tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Doe dan de mandarijnschil erbij en blijf af en toe roeren. Voeg de kruiderij toe en breng langzaam aan de kook.

Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, dat gaat het makkelijkst. Verwijder de schil. Pak de kommen, doe in elk wat kastanjes. Giet de chocoladedrank, met behulp van een zeefje, in de kom. Top af met wat room en eventueel wat rode peperkorrels.

Trek in meer chocolademelk?

Geen reactie's

Geef een reactie