Klassieke chocolademelk met een pepertje

U wist het misschien niet, maar bruine koeien produceren chocolademelk. Minstens één op de vijf volwassen inwoners van de Verenigde Staten is daarvan overtuigd, zo bleek onlangs uit een onderzoek van het Amerikaanse zuivelbureau. Nu gebeuren daar wel meer gekke dingen, en laat ik eerlijk zijn: weten wij zo veel meer van ons eten?

Toen ik in de geschiedenis van het drankje dook, kwam ik uit bij de Maya’s en de Azteken. Zij waren de grondleggers van xocolatl, chocolademelk avant la lettre, maar dan wel zonder melk. Ironisch genoeg vestigden zij zich in het huidige Mexico, het land dat, als het aan Trump ligt, binnenkort omgeven zal zijn door een stalen muur.

Ik raakte geïntrigeerd door de ingrediënten van die xocolatl: er zat ook peper en vanille in. Het was een dik bitter brouwsel dat bekend stond als lustopwekkend en geneeskrachtig. Die cacaodrank maakte dankzij ontdekkingsreiziger Hernán Cortés furore aan het Spaanse hof, veroverde daarna heel Europa en vervolgens de hele wereld. Amerikanen zijn inmiddels grootverbruikers.

Chocolademelk maak je van cacao, melk en suiker. Gebruik je een pure chocoladereep met een hoog cacaopercentage, dan krijg je een dikker drankje. De site businesswire meldde begin januari 2019 dat consumenten momenteel gezonde chocoladerepen willen die ook nog eens vegan, suikervrij en biologisch zijn. Multinationals als Mars en Mondelz springen met liefde in dat gat. Volgens de site zal de komende jaren een choco-revolutie plaatsvinden in het supermarktschap. Om een voorzet te geven, maken we nu alvast een kruidige chocolademelk met de smaak van een vloeibaar bonbonnetje. 

Ingrediënten voor 4 personen

100 g pure chocolade (71 procent)

4 kopjes melk

eventueel een schep suiker

1 Spaanse peper

mespunt gevijzelde kardemom

1/3 vanillestokje

eventueel een snufje kaneel

eventueel een scheut eau de vie

eventueel cacao nibs ter garnering

Bereiding chocolademelk

Laat de chocolade au bain-marie smelten in een grote kom (maar niet koken). Voeg dan de kopjes melk toe. Roer goed tot de melk is opgenomen. Houd warm, gebruik desnoods een vlamverdeler. Voor zoetbekkies kan er een flinke schep suiker doorheen, mensen die van puur houden, laten dat achterwege.

Snijd een Spaanse peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Laat de peperstukken trekken in de chocolade, minstens 10 minuten. Voeg de kardemom toe, het merg van het vanillestokje en een snuf kaneel voor de liefhebbers. Blijf wel roeren. 

De groten onder ons verkiezen wellicht een scheutje eau de vie in hun brouwsel. Giet in klassieke koffiekopjes, eventueel gegarneerd met cacao nibs, wat rauwe stukjes cacao uit de natuurvoedingswinkel.

Geen reactie's

Geef een reactie