caldo verde

Caldo verde, gezond Portugees soepje

De eerste officiële vorstdag ging dit jaar op 26 november in de boeken. Voor een aantal mensen is dat hét sein: kom maar door met de boerenkool. ‘De vorst moet eroverheen’, zei mijn oma altijd. Koken kon ze niet, proper was ze wel. De vrieskou zou korte metten maken met het ongedierte tussen de blaadjes. Tegenwoordig beweren sommige voedseldeskundigen dat boerenkool na de vorst zoeter smaakt, anderen maken daar gehakt van.

Hollandse boerenkool serveren we gestampt, met aardappelen en worst. Nemen we een kijkje bij Portugese koks, dan zie je dat hun caldo verde (groene soep) ongeveer dezelfde ingrediënten bevat als onze boerenkoolstamppot.

In Noord-Portugal is caldo verde een klassieker. Verschillende scholen zijn bekend, zij die de soep blenderen en zij die de aardappelblokjes en de fijngesneden kool intact laten. Dat is nogal een verschil. Beide soepjes top je af met stukjes uitgebakken worst.

Voor een vegetarische versie kunt u plakjes chili(rook)kaas gebruiken. Stans een rondje uit en vouw er een bakpapiertje omheen. Duw aan. Stop in de magnetron gedurende 1 minuut op 1.000 Watt. Drapeer dit krokantje op de soep.

Ingrediënten voor caldo verde, Portugese boerenkoolsoep met aardappel en chorizo, hoofdgerecht voor 3 personen.

scheut olijfolie
2 gele uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
500 g aardappelen, in blokjes
300 g fijngesneden boerenkool
1 tot 1½ liter (kippen)bouillon
peper en zout naar smaak
eventueel: 1 eetl. sambal
100 g chorizo, in plakjes
crème fraîche, naar smaak
3 bosuitjes, in ringetjes

Verwarm de olijfolie in een grote stevige soeppan. Bak de uien glazig. Voeg daarna de knoflook toe en bak omscheppend zachtjes mee. Doe de aardappelblokjes erbij. De boerenkool kan erbovenop. Giet de bouillon erbij, roer goed, en verwarm tot het geheel lekker gaat pruttelen. Houd u van meer aardappel en minder boerenkool? Ga vooral uw goddelijke gang!

Het is de bedoeling dat de aardappelblokjes geen weerstand bieden als u erin prikt, doorgaans is dat na 25 minuten. De kool is dan ook goed gegaard. Dat is het moment dat u of de staafmixer (of blender) tevoorschijn haalt, of de soep uitserveert.

Ik ging voor blenderen en hield een paar aardappeltjes achter (voor later, ter garnering). Als het geheel enigszins glad is, brengt u de soep op smaak met een aangename hoeveelheid sambal voor extra pit.

Snijd de chorizo in plakjes en bak langzaam uit. Schenk de caldo verde in kommen. Verdeel de aardappeltjes erover. Leg de worst erbovenop, met drupjes vrijgekomen olie. Garneer desgewenst met de crème fraîche en fijngesneden bosuitjes.

Serveer met geroosterd brood.

Trek in meer boerenkool?

Geen reactie's

Geef een reactie