Boerenkoolsalade op recept

Tijdens zijn studie zag Harvardprofessor David Ludwig al dat de meeste mensen na afvallen weer net zo snel aankomen. Maak dus eens deze boerenkoolsalade!

Je kunt me ‘s nachts wakker maken voor een goeie maaltijd, ik heb altijd eetlust. Toen ik het boek Altijd trek? Overwin je snaaizucht, hertrain je vetcellen en val voorgoed af  (uitgeverij Spectrum, 2016) onder ogen kreeg, kon ik dat natuurlijk niet weerstaan. Auteur is David Ludwig (1957), een Amerikaanse hoogleraar endocrinologie.

Menig dieet heeft hij de afgelopen jaren onder de loep genomen, overgewicht is zijn specialisatie. Tijdens zijn studie zag hij al dat de meeste mensen na een periode van afvallen weer net zo snel aankwamen.
En toen werd hij zelf een dikke dertiger. Lijnen was dus geen optie.
Ludwig deed iets opmerkelijks: hij lette niet meer op de calorieën. Voortaan zette hij juist vette voeding op tafel: noten, avocado’s, volle zuivel en pure chocolade. De hoeveelheid groente en eiwitten verdubbelde hij. Wat hij niet meer at, waren onder meer brood, pasta’s en taart; de zwaar bewerkte koolhydraten. Na vier maanden was hij 9 kilo kwijt, 25 jaar later lag er een boek.

De Harvardprofessor verstrekt behalve adviezen (eet tot je verzadigd bent) ook kooktechnieken en recepten die je met een gerust hart onorthodox kunt noemen (pindasaus met sinaasappelsap!). Met deze boerenkoolsalade krijg je volgens hem iedereen aan de groente. Nou, misschien, maar dan moet je er wel een paar ingrediënten aan toevoegen.

Boerenkoolsalade met pittige biefstukreepjes
voor 2 personen

1 eetl. krenten
scheut goede balsamico
150 g biefstuk, in dunne plakjes
sojasaus (bijvoorbeeld Kikkoman less salt)
chilipoeder
flinke snuf koenjit (geelwortelpoeder)
150 g boerenkool, gewassen en gesneden
2 wortels (een gele en een paarse)
olijfolie
citroensap
peper en zout naar smaak
neutrale olie om in te bakken

Marineer de krenten in de balsamico. Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Maak een marinade van de sojasaus, de chilipoeder en de koenjit en leg het vlees erin. Breng een pan met water aan de kook. Strooi de boerenkool erin en laat een minuut of 2 koken.

Leg in de tussentijd op een groot bord een stuk keukenpapier. Schep de boerenkool uit de pan met een schuimspaan en spreid uit op het bord. Laat afkoelen. Was de wortels, verwijder het kontje en snijd de wortels in lange, dunne repen met behulp van een kaasschaaf of mandoline.

Maak een vinaigrette van olijfolie, citroensap en peper en zout. Pak twee bordjes, leg de boerenkool erop en besprenkel met de vinaigrette. Meng goed. Drapeer de reepjes wortel op de kool. Strooi de krenten eroverheen. Laat de olie heet worden en bak de stukjes biefstuk in snel tempo bruin. Leg de plakjes op de salade en serveer.

Met dank aan Annemieke Kuijkens.

Geen reactie's

Geef een reactie